Waar blijf je?

Waar blijf je Jose Vriens

Waar blijf je?


Mark Visser gaat tijdens hun vakantie in Duitsland op een avond weg om niet meer terug te komen. Voor Anneloes stort de wereld op dat moment in. Mark wordt voor het laatst in Oostenrijk gezien, maar daarna verdwijnt ieder spoor van hem. Eenmaal thuis ontdekt Anneloes dat ze haar man minder goed kende dan ze had gedacht. Zijn vertrek blijkt allesbehalve een spontane actie te zijn.
Anneloes moet verder, maar echte rust wordt haar niet gegund. Noodgedwongen verkoopt ze hun huis en gaat ergens anders wonen. Als na maanden Mark opeens gesignaleerd wordt bij
de Duitse grens begint de onzekerheid opnieuw. Waarom neemt hij geen contact op met zijn vrouw en familie?


Informatie
Uitgever Ellessy
April 2016
ISBN 978-90-8660-303-9
ISBN E-book
Grote letterboek
Ontwerp Artgen

Bestel dit boek bij bol.com


Recensie door Hanneke Tinor-Centi van Books en thougths

Waar blijf je: ongedwongen leesplezier

Het boek
‘Waar blijf je’ is de meest recente roman van Jose Vriens en vertelt het verhaal van Mark en Anneloes Visser. Anneloes leeft in de veronderstelling dat Mark en zij een goed huwelijk hebben. Mark is weliswaar de laatste tijd nogal prikkelbaar en het stel heeft met regelmaat ruzies, maar Anneloes wijt dat aan problemen bij Mark zijn werk en denkt dat hij wellicht tegen een burn-out aanzit.

Tijdens hun vakantie in Duitsland verlaat Mark, na de zoveelste onbenullige ruzie, het vakantiehuis. Hij keert echter niet terug. Anneloes verward en onzeker achterlatend.
Onderzoek wijst uit dat Mark voor het laatst in Oostenrijk is gesignaleerd waar hij een som geld opneemt. Daarna verdwijnt ieder spoor van hem.

Eenmaal weer thuis komt Anneloes erachter dat Mark zijn verdwijning van te voren gepland moet hebben. De tijd verstrijkt zonder enig teken van leven van Mark. Voor Anneloes zit er niets anders op dan haar leven weer op te pakken. Noodgedwongen verkoopt zij het huis en probeert los te komen van Mark. Wanneer Anneloes na verloop van tijd haar leven weer enigszins onder controle heeft, en zelfs een nieuwe liefde heeft gevonden, staat Mark ineens voor haar neus…

Visie van de recensent
De boeken van José Vriens staan garant voor een aantal uren ongedwongen leesplezier vol spanning en romantiek. Met ‘Waar blijf je’ maakt zij dit opnieuw waar. De prettige, toegankelijke schrijfstijl van Vriens maken haar boeken voor een groot publiek geschikt. De personages zijn duidelijk en herkenbaar neergezet.

‘Waar blijf je’ is een spannend verhaal waar je volledig in meegaat. De twijfel en onzekerheid van Anneloes voelt de lezer bijna lijfelijk. Vriens neemt je aan de hand richting een verrassende plotwending.

Enige kritiekpunt is dat de emoties van Anneloes, zij is afwisselend boos en verdrietig, wat al teveel vermeld worden. Ondanks dat raad ik de (vrouwelijke) lezer aan om dit boek toch vooral in de vakantiekoffer te stoppen!

Over de auteur
Jose Vriens (1963) woont, samen met haar man, in Roosendaal. Op jonge leeftijd schrijft zij al verhaaltjes voor de schoolkrant. Na haar schooltijd wordt werken echter belangrijker en raakt het schrijven op de achtergrond.

De ambitie om weer te gaan schrijven komt terug in 2000. De kinderen gaan inmiddels naar school en Vriens gaat kinderverhalen schrijven, die positief worden ontvangen. Haar verhalen worden door Gopher Publishers gebundeld en uitgegeven.

Hierna volgen nog verschillende kinderboeken, romans en enkele non-ficties, inmiddels via Boekenbent. In 2008 onderkennen Uitgeverij Westfriesland en Ellessy haar talent en in november 2009 verschijnt ‘Nooit meer alleen’. Daarna schrijft Vriens diverse romans die verschijnen bij Uitgeverij Westfriesland, Zomer & Keuning (VBK-Media) en Uitgeverij Ellessy.

Recensie Bangersisters

Anneloes is de veronderstelling dat ze een goed huwelijk met Mark heeft. Ze hebben de laatste tijd wel geregeld ruzie, maar daar zal de vakantie in Duitsland verandering in gaan brengen. En dat doet ‘ie ook, maar op een manier die Anneloes nooit zou kunnen bedenken. Mark gaat op een avond boos weg, om niet meer terug te komen. Anneloes stelt van alles in het werk om Mark terug te vinden, maar haar pogingen lopen op niets uit. Voor Anneloes zit er niets anders op dan alleen naar huis terug te keren. Ook moet Anneloes open kaart spelen met familie en vrienden. Ze wordt aan alle kanten gesteund, maar haar schoonmoeder denk er anders over, de verdwijning van haar zoon wordt het belangrijkste in haar leven.

Er gaan dagen, weken, maanden voorbij zonder een teken van Mark. Voor Anneloes zit er niets anders op dan haar leven weer op te pakken. Waar Anneloes in het begin Mark nog wel eens kon missen of boos op hem was, draait haar gevoel langzaam om. Anneloes wordt gedwongen hun huis te verkopen, opnieuw te beginnen en ook los te komen van Mark. Na verloop van tijd ontmoet ze zelfs Chiel en wordt verliefd. Het geluk lacht Anneloes eindelijk weer toe. Maar dan staat Mark opeens voor haar neus…

Alweer zo’n heerlijk boek van José Vriens vol spanning en romantiek. Ook hier zijn de personages duidelijk en herkenbaar neergezet. Geen ingewikkelde personages en complottheorieën, maar een spannend verhaal wat je vanaf de eerste bladzijde meesleurt in het boek. Lang blijft onduidelijk waar Mark uithangt, hoewel er geregeld een speldenprikje wordt uitgedeeld. Gaandeweg het verhaal meen je te weten hoe het in elkaar zit, maar aan het einde heeft de schrijfster er een mooie draai aan weten te geven. Sommige mensen blijken namelijk anders te hebben gehandeld dan je eerder hebt gelezen. Verrassend, want zo blijft het verhaal spannend tot op de laatste bladzijde. Zoals gezegd, alweer een heerlijk boek van José Vriens, wij kijken vol nieuwsgierigheid uit naar het volgende!

Door Nancy Walburg

Recensie Boekenbeschrijfster

Mark en Anneloes Visser zijn gelukkig getrouwd en gaan zoals elk jaar op vakantie naar Duitsland. Na een ruzie vertrekt Mark ’s avonds boos. Anneloes verwacht dat hij zo weer terug is, maar hij blijft weg. Haar wereld stort is. Waar is haar man gebleven? En hoe moet zij nu verder?

Mark wordt voor het laatst in Oostenrijk gezien, maar daarna verdwijnt elk spoor. Anneloes ontdekt thuis dat ze haar man minder goed kende dan ze dacht. Zijn vertrek blijkt allesbehalve spontaan te zijn. Anneloes moet verder, hoe moeilijk dat ook is. Ze verkoopt het huis – noodgedwongen – en probeert in haar appartement een nieuwe start te maken. Na maanden wordt Mark gesignaleerd bij de Duitse grens. Wat doet hij daar? En waarom neemt hij geen contact op met zijn dierbaren in Nederland?

In ‘Waar blijf je?’ volgen we het hartverscheurende verhaal van Anneloes. Ze denkt gelukkig getrouwd te zijn met Mark. Ze hebben af en toe wel ruzie, maar dat komt in de beste huwelijken voor. Maar wat gaat er door je heen als je man ineens verdwijnt? Over deze vraag laat José Vriens haar lezers nadenken. De wanhoop, de boosheid en het verdriet van Anneloes komen duidelijk naar voren. Als lezer voel je haast al deze emoties wanneer de auteur hierover schrijft.

De andere vraag waar je als lezer constant mee bezig bent, is ‘Wat is er in vredesnaam met Mark gebeurd?’ Anneloes vindt wel wat kleine aanwijzingen, maar te weinig om echt concreet iets mee te kunnen. Vriens laat op een geloofwaardige manier zien hoe de vrouw verder gaat met haar leven. Voor mijn gevoel gaat ze nergens te snel. Hooguit worden sommige stukken uit haar leven vrij kort beschreven, zoals haar laatste vakantiedagen in Duitsland of de verkoop van het huis.

Veel vermiste mensen worden nooit teruggevonden, waardoor de familie met allerlei vragen achterblijft. Zonder teveel te willen verklappen krijg je als lezer wel een redelijk bevredigende ontknoping. Aan de ene kant had je verwacht dat dit uitgebreider zou zijn, maar aan de andere kant past het in het verhaal en in het leven dat Anneloes op dat moment leidt. Vriens heeft met ‘Waar blijf je?’ een boeiende roman geschreven die je laat nadenken over hoe het leven kan lopen. De auteur schuwt niet op lastige vraagstukken in een boek te verwerken.

Recensie door Boekensalon

Anneloes werkt bij een dokterspraktijk samen met haar beste vriendin Wies, is getrouwd met Mark Visser en woont in Roosendaal. Alles lijkt hen voor de wind te gaan, totdat Mark tijdens een vakantie in Duitsland plotseling verdwijnt na een ruzie. Op het eerste gezicht lijkt het alsof Mark boos is weggegaan door de ruzie, maar wanneer Anneloes erachter komt dat hij er met al het spaargeld vandoor is gegaan, vreest ze het ergste: Mark is met voorbedachten rade vertrokken. Maandenlang gebeuren er vreemde dingen: er wordt tot tweemaal toe ingebroken bij Anneloes, belangrijke spullen verdwijnen en er wordt maar één keer iets vernomen van Mark. Anneloes legt zich erbij neer dat Mark niet meer levend terugkomt, maar Mark’s moeder Diana is nog altijd hoopvol en verwijt Anneloes dat ze verdergaat met haar leven. Wanneer de knappe Chiel haar leven kleur geeft, gaat het beter, maar Mark’s verdwijning blijft nog altijd aan haar knagen. Auteur José Vriens (1963) heeft deze familieroman op een vlotte en meeslepende manier geschreven, waardoor je als lezer geboeid blijft. Voor een breed publiek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!