Hoe kun je!

Als Judith te horen krijgt dat haar moeder een nieuwe vriend heeft, is ze niet blij. Ze nam aan dat haar moeder alleen zou blijven na het overlijden van haar vader. Als ze dan ook nog aanwijzingen vindt dat er met deze Herman iets niet in de haak is, duikt ze in zijn verleden. Ondertussen verdenkt Judith haar man van overspel. Maar is dat terecht of haalt ze zich dingen in haar hoofd?


Uitgever Zomer en Keuning
Augustus 2019
ISBN 9789401915281
E-book 9789401915298

Bestel dit boek bij Bol als Ebook of paperback:


Recensie Hanneke Tinor Centi ****
Vier jaar na het overlijden van Judith’s vader, heeft haar moeder een nieuwe vriend waar ze bijzonder gelukkig mee lijkt te zijn. Natuurlijk gunt Judith haar moeder het geluk, maar Judith nam eigenlijk aan dat haar moeder alleen zou blijven en is beslist niet blij met dit nieuws. Dat laat ze haar moeder dan ook onomwonden weten.

“De boosheid die Judith voelde bij het aanhoren van haar moeders excuus om iets met Herman te beginnen, heeft haar niet losgelaten. Die avond probeert ze er opnieuw met Jorwin over te praten. Ik begrijp het echt niet. Waarom wil iemand nog een andere man als je een fantastisch leven achter de rug hebt? Is dat dan niet genoeg? Kan ze niet teren op de herinnering aan papa?”

Wanneer Judith op enig moment aanwijzingen heeft dat er met de nieuwe vriend van haar moeder iets niet in de haak is, duikt Judith in zijn verleden. Ondertussen verdenkt Judith haar eigen man Jorwin van overspel. Maar is dat terecht, of haalt zij zich dingen in haar hoofd die er niet zijn?

Hoe kun je is een herkenbaar verhaal voor veel volwassen ‘kinderen’ wiens ouders een nieuw geluk vinden na overlijden of een scheiding. Het komt vaker voor dan we denken dat er weerstand is tegen zo’n nieuwe relatie. Hoofdpersoon Judith gaat vrij ver in haar tegenstand en het kost haar dan ook bijna de relatie met haar moeder. Een onverwachte wending zorgt voor een kentering.

Hoe kun je is wellicht niet al te opzienbarend, maar juist omdat het verhaal gaat over alledaagse mensen die zich geconfronteerd zien met een veel voorkomende kwestie, is het rakend en emotioneel. Als lezer kun je enerzijds de weerstand van dochter Judith wel begrijpen, anderzijds wekt haar vasthoudendheid irritatie op. Vriens weet deze mixed emotions op knappe wijze op te wekken. Bovendien is haar schrijfstijl uiterst prettig en vlot.

De auteur heeft zichzelf ook niet opgelegd om haar hoofdpersoon sympathieker te maken dan ze in het verhaal is en dat siert haar. De dialogen zijn van een natuurlijke eenvoud en passen goed in het geheel en de personages –niet alleen Judith- zijn goed gekarakteriseerd.

Het feit dat ook de vermeende ontrouw van de echtgenoot van Judith een belangrijk issue in het geheel is, zorgt voor de nodige spanning.

Kortom, Vriens heeft met Hoe kun je opnieuw een fijne roman afgeleverd.


Recensie NBD/Biblion
Judiths moeder Angelique (66) is sinds ruim drie jaar weduwe. Judith begrijpt er helemaal niets van, is zelfs verontwaardigd, wanneer Angelique een relatie krijgt met Herman. Judith vertrouwt Herman niet en gaat op onderzoek uit in de buurt waar hij woont. Zelf is Judith gelukkig getrouwd met Jorwin en moeder van twee jonge kinderen. Maar is Jorwin wel te vertrouwen? Een eigentijds verhaal dat qua stijl prettig leest, maar waarbij het de lezer opbreekt dat de hoofdpersoon niet iemand is om je mee te identificeren. Het verhaal staat bol van wantrouwen en vooroordelen en dat irriteert. En toch wil je doorlezen, want hoe gaat dit aflopen? Is al dat wantrouwen terecht? Een familieroman die bij de liefhebbers van de bekende auteur wel aftrek zal vinden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw