Verdwaald

Verdwaald Jose Vriens

Verdwaald


Genomineerd voor de Valentijnprijs 2017

Kunstenares Fleur Doornslag woont al heel wat jaren bij haar grootmoeder op de boerderij. Als er plannen zijn om naast hun boerderij een groot hotel te bouwen, protesteren zij heftig, helaas met weinig effect.
Dan duiken er maar liefst twee mannen op in het leven van Fleur. Galeriehouder Justin Mars wil dat Fleur bij hem exposeert, maar hij is tevens de eigenaar van een grote vastgoedfirma. Is zijn motief wel helemaal zuiver?
Robin Verdonk werkt in het gehate hotel. Hij blijkt echter bijzonder aardig te zijn. Als oma onverwacht komt te over­lijden ontdekt ze het ware karakter van de beide mannen.


Informatie
Uitgever Ellessy
September 2015
ISBN 978-90-8660-291-9
ISBN E-book 978-94-02150698
Grote letterboek
Ontwerp Artgen

Bestel het rechtstreeks bij bol.comRecensie op Boekenleven

Ze was twaalf toen haar ouders voor hun werk voor de zoveelste keer verhuisden, ditmaal naar Brunei. Fleur Doornslag wilde niet meer mee en mocht bij haar grootouders blijven voor zo lang als nodig was. Nu is ze 32 en woont ze nog samen met haar oma op de oude pas opgeknapte boerderij.

De woning van Fleur en oma Mary wordt geteisterd met onder water gezette weilanden en met opzet omgekapte bomen. De reden: de eigenaar van het nieuwe hotel naast hun boerderij, Hogendijk, wil een zwembad op hun grond bouwen. Maar wat er ook misgaat en hoeveel geld er ook geboden wordt, oma Mary geeft niet toe: ze gaat niet uit haar boerderij.

Alles is liefde
Zonder liefde zou de familie- en liefdesroman van José Vriens geen roman zijn, dus natuurlijk is die er, in de vorm van niet één maar maar liefst twee mannen! De eerste man is galeriehouder Justin Mars, die wil dat Fleur met haar schilderijen, potten en kralen komt exposeren in zijn galerie Marsterie. Fleur vertrouwt hem niet helemaal, aangezien hij naast zijn imago als womanizer ook makelaar is. De andere man komt door pech met zijn auto bij de boerderij terecht, Robin Verdonk. Hij werkt bij het gehate hotel aan de overkant en dat valt niet in de smaak bij oma, terwijl Fleur het van hem juist wel warm krijgt.

Deze liefdesrelatie gaat in het boek erg snel. Hoewel ze bij hun eerste ontmoeting erachter komt dat Robin voor de man die hun grond wil kopen werkt, nodigt ze hem al gauw thuis uit om mee te doen met haar pottenbakworkshop. Ergens in het boek lezen we dat Fleur van chicklits houdt en dat is ook in haar eigen liefdesleven terug te zien: het gaat allemaal behoorlijk snel en met de nodige drama. Daarbij valt ze af en toe in herhaling, want met haar 32 jaar wordt Fleur toch net iets te oud om elke keer van haar problemen weg te rennen.

Realistisch plot over dementie
De snelheid van het boek is terug te zien in de vlotte schrijfstijl, maar past wel precies bij het plot van oma Mary. Op een realistische manier wordt namelijk beschreven hoe het duidelijk wordt dat ze Alzheimer heeft: oma vergeet welke dag het is, hoe apparaten werken en wie mensen zijn, zet boodschappen in de kelder en denkt in een grappig maar ook hartverscheurend moment dat Justin Mars haar allang overleden man is.

Een heel verhaal met een oma als een van de belangrijkste hoofdpersonen heb ik nog niet eerder gelezen. Het past bij het concept van een familieroman en is leuk, herkenbaar, maar soms ook zielig om te lezen. De band tussen Fleur en oma is lief en bijzonder en als je een oma hebt of hebt gehad, zal je de liefde voor zo’n oud mensje herkennen. En ook het verdriet als dat ineens zo hard achteruit gaat dat Fleur na moet gaan denken over wat er met de boerderij zou gebeuren zonder oma. Iets waar Fleur nog nooit over had nagedacht voordat oma door haar dementie begint te verdwalen in haar eigen gedachten. Oma’s afloop wordt helaas al op de achterflap verraden, wat toch iets te veel weggeeft van het verloop van het verhaal.

Boek om mee te ontspannen
Toch zou je het einde van Verdwaald niet kunnen voorspellen, al is het wel een bevredigend einde. Het boek komt immers uit de Ellessy Relax-serie, dus je wilt je wel kunnen ontspannen. Daardoor wordt er niet enorm diep op de problemen ingegaan, maar er zijn genoeg details over oma’s achteruitgang en de expositie om je toch mee te laten leven en te vermaken, zodat je het boek zo uit leest. Ik had het boek in één dag uit, waarbij het iets kleinere formaat ook meehielp: dat ligt lekker in de hand.

Verdwaald is wat het beloofd, een roman met familie- en relationele problemen, maar met een fijne dosis liefde. Niet verschrikkelijk diepgaand, maar genoeg om de speciale band tussen oma en kleindochter weer te geven. Een lekker zonnetje erbij en dan kun je met de familieroman van José Vriens zeker lekker relaxen.

Door Edriënne


Recensie Chicklit ****

In Verdwaald woont kunstenares Fleur Doornslag op de oude boerderij van haar oma. Toen haar ouders op haar twaalfde voor de zoveelste keer verhuisden naar het buitenland, wilde Fleur niet meer mee en mocht ze bij haar grootouders blijven.
Het rustige boerderijtje met atelier krijgt nu te kampen met de heer Hogendijk. Hij heeft een hotel naast hun boerderij gebouwd en mist nog één ding: hun grond om daar een zwembad op te bouwen. Maar oma houdt voet bij stuk: de boerderij wordt niet verkocht.
De familieroman van José Vriens zou geen roman zijn als er geen liefde was, in de vorm van maar liefst twee mannen! De eerste man is galeriehouder en makelaar Justin Mars, die Fleur probeert over te halen bij zijn galerie te exposeren. Fleur vertrouwt hem niet helemaal, in tegenstelling tot de tweede man die met autopech op haar boerderij terecht komt, Robin Verdonk. Hij werkt bij het gehate hotel aan de overkant, maar Fleur kan het bijzonder goed met hem vinden.
Deze romance gaat in het boek erg snel. Hoewel hij voor de “vijand” werkt, nodigt Fleur hem thuis uit voor haar workshop pottenbakken. Ergens in het boek wordt genoemd hoe Fleur van chicklits houdt en dat is ook in haar eigen liefdesleven terug te zien: het gaat allemaal behoorlijk snel en met het nodige drama. Daarbij valt ze af en toe in herhaling, want met haar 32 jaar wordt Fleur toch net iets te oud om elke keer van haar problemen weg te rennen.

Deze snelheid vult wel weer het plot van oma perfect aan. Op een realistische manier wordt haar dementie beschreven: oma vergeet dingen, zet boodschappen op de meest rare plekken en denkt in een grappig maar ook hartverscheurend moment dat Justin Mars haar allang overleden man is.Zo’n belangrijke rol voor een oma kom je niet zo vaak tegen in een roman; het maakt dit een echte familieroman. De band tussen Fleur en oma is lief en bijzonder en als je een oma hebt of hebt gehad, zal je de liefde voor zo’n oud mensje herkennen. Daardoor is het zo zielig als oma door haar Alzheimer in haar eigen gedachten en herinneringen begint te verdwalen. Het is jammer dat de afloop van oma’s verhaal al op de achterflap wordt verraden, omdat het net iets te veel weggeeft van het verhaal.

Gelukkig zou je het uiteindelijke einde van Verdwaald voor het lezen niet al op kunnen schrijven. Het einde stelt je wel tevreden en dat mag ook wel met een boek uit de Ellessy Relax-serie. Het geeft wat het belooft: een ontspannende familieroman met een fijne dosis liefde, zowel van oma als op mannengebied.
Er wordt niet enorm diep op de problemen ingegaan, maar met genoeg details om je mee te laten leven met de speciale band tussen oma en kleindochter. José Vriens geeft je dat heerlijke, ontspannen familiegevoel tegen de achtergrond van het boerderijleven. Voor je het weet heb je het boek uitgelezen dankzij de vlotte schrijfstijl.


Recensie Boekensalon

Kunstenares Fleur Doornslag (32) woont sinds haar twaalfde jaar bij haar oma Mary op de boerderij. Naast die boerderij staat een nieuw hotel en de eigenaar wil de grond van Fleurs oma kopen voor de aanleg van een zwembad, iets wat hem niet lukt. Er verschijnen twee mannen in het leven van Fleur. Allereerst de charmante galeriehouder Justin Mars, tevens eigenaar van een firma in vastgoed, die het werk van Fleur wil exposeren. De tweede man is Robin Verdonk, assistent-manager van het hotel. Hij begint een relatie met Fleur maar hoe eerlijk is hij? Fleurs oma gaat in snel tempo dementeren en als ze overlijdt, ontdekt Fleur hoe Justin en Robin tegenover haar staan. Een vlot en boeiend geschreven verhaal, dat laat zien hoe mensen in hun leven op verschillende manieren kunnen verdwalen, maar ook een verhaal waarin het onderwerp dementie op een goede, reële manier is uitgewerkt. Het is boek is de 29e roman van de auteur en verschijnt in de reeks Ellessy Relax …

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!