Verbroken vertrouwen

Verbroken vertrouwen Jose Vriens

Verbroken vertrouwen


Noud en Krista lijken een goede relatie te hebben en hebben zelfs al plannen om te gaan trouwen als ze beiden klaar zijn met hun studie. Maar dan krijgt Dora, Nouds moeder, een verontrustend bericht van de hogeschool waaraan haar zoon studeert. Hij verwaarloost zijn studie en zijn stage en is niet langer welkom op het hbo.
Krista ontdekt de vreselijke waarheid: Noud is verslaafd aan drugs en dat beïnvloedt zijn denken en doen. Krista wil hem niet verliezen, maar Noud kan de verleiding niet weerstaan, hoe vaak hij ook belooft ervan af te blijven. Als hij dan ook nog eens verdacht wordt van inbraak, geeft dat hun leven een complete andere wending. Hoe ga je om met leugens en bedrog? En: Wanneer is het genoeg?


Informatie
Uitgever Zomer en Keuning
Jaar van uitgave 2012
ISBN 9789059776340
E-book 9789059778139
Grote letterboek 9789089621771


Nog enkele boeken uit eigen voorraad leverbaar


Recensie op The S word

Samenvatting:
Krista en Noud hebben grootse toekomstplannen. Als ze klaar zijn met hun studie willen ze het liefst trouwen en samen een leven opbouwen. Maar Noud blijkt verslaafd te zijn aan drugs, die zijn doen en denken sterk beïnvloeden. Hoe vaak hij ook belooft ervan af te blijven, hij kan de verleiding niet weerstaan. Krista wil hem niet verliezen, maar haar mooie toekomstplaatje brokkelt steeds verder af.

Leeservaring:

4 / 5 stars
Verbroken vertrouwen begint als de ouders van Noud onverwacht bericht krijgen van de school van Noud met de mededeling dat hij van school is gestuurd. ze schrikken en begrijpen er niets van, Noud woont niet meer thuis en ze krijgen steeds minder van zijn studentenleventje mee. Dan beginnen er ineens dingen op te vallen en komen ze erachter dat hun zoon aan de drugs zit. Noud zakt steeds verder af en zijn relatie met Krista wordt verbroken.

Verbroken vertrouwen is het meest beschreven vanuit het oogpunt van Nouds moeder terwijl ik na het lezen van de flaptekst had verwacht dat het meer vanuit Krista beschreven zou zijn. Het maakt het boek echt niet minder mooi. Het is echt hartverscheurend geschreven hoe een zoon steeds verder van zijn familie verdreven wordt en op straat komt te staan, liegt steelt en bedriegt. Ze hebben steun aan hun geloof en zoeken gelukkig hulp voordat alles echt uit de hand loopt. Een heerlijke roman over problemen die ver van jouw bed lijken te zijn maar zich soms in je eigen huis af kunnen spelen.
Wat ik ook mooi vond is dat de frustratie van “het andere kind” ook niet vergeten wordt, het zusje van Noud wil ook graag aandacht van haar ouders en vraagt daar gelukkig ook om. De beschreven drugproblematiek is echt goed onderbouwd, Jose Vriens weet waarover ze schrijft en wat de adviezen zijn die ouders van een verslaafd kind krijgen.

Jose Vriens schrijft vlot en blijft bij haar verhaal zodat je het boek steeds moeilijker weg kunt leggen omdat je wilt weten of dit ooit weer goed komt.

Door Diane Kooistra voor The S word


Recensie op BangerSisters

Noud en Krista lijken een goede relatie te hebben en hebben zelfs al plannen om te gaan trouwen als ze beide klaar zijn met hun studie. Maar dan krijgt Dora, Nouds moeder, een verontrustend bericht van de hogeschool waaraan haar zoon studeert. Hij verwaarloost zijn studie en zijn stage en is niet langer welkom op het hbo. Krista ontdekt de vreselijke waarheid: Noud is verslaafd aan drugs en dat beïnvloed zijn denken en doen. Krista wil hem niet verliezen, maar Noud kan de verleiding niet weerstaan, hoe vaak hij ook beloofd ervan af te blijven. Als hij dan ook nog eens verdacht wordt van een inbraak, geeft dat hun leven een complete wending. Hoe ga je om met leugens en bedrog? En: wanneer is het genoeg?

Verbroken vertrouwen vertelt het verhaal van Noud, een jongen met een gouden toekomst in alle opzichten, maar die verzeild raakt in de wereld van drugs. Noud verandert van een leuke student in een junk die van de wal in de sloot raakt. Krista, zijn vriendin, ontdekt alles en probeert Noud uit alle macht bij zich te houden, net als zijn vader en moeder. Die laatste zitten vaak met hun handen in het haar; hoe heeft het zover kunnen komen, ligt het aan hen en wat is er waar van de verhalen die de ronde doen? Tot de laatste bladzijde blijft het spannend of Noud zijn leven weer op de rails krijgt of toch kiest voor de drugs.
Al eerder mocht ik boeken van Jose Vriens recenseren en ook bij Verbroken vertrouwen komt het toch een beetje op hetzelfde neer: een boeiend verhaal wat zo is geschreven dat je in het boek wordt getrokken. De schrijfwijze is zo beeldend dat je je haast in de kamer waant waar alle betrokkenen bij elkaar zitten en zich afvragen hoe nu verder. Je voelt de wanhoop van Krista, die haar liefde niet meer terug lijkt te kennen, en het verdriet van Dora, de moeder van Noud. Ze reageert zoals alle moeders zouden doen; ondanks alles blijft Noud haar zoon. Het verdriet, de wanhoop, maar ook de hoop en het doorzettingsvermogen vieren hoogtij in dit mooie boekverhaal wat dicht bij de werkelijkheid is geschreven.

Door Nancy Walburg op BangerSistersRecensie op Boekboetiek

Verbroken vertrouwen is een pakkende roman over de impact van drugs op een familie. Het verhaal is rechttoe rechtaan en focust op de emoties die bij iedereen boven komen drijven als uitkomt dat Noud verslaafd is aan drugs.

Van in het begin voelde ik mee met Dora, de moeder van Noud. Ze is een christelijke vrouw met een goed hart, maar wel een beetje naïef. Ze zou alles doen voor haar gezin, meer bepaald voor haar zoon, en geeft hem altijd maar nieuwe kansen. Toch beseft ook zij op tijd dat het de verkeerde kant opgaat. Alleen al voor Dora hoop je dat alles goed komt. Het karakter van Dora wordt heel sterk uitgewerkt in de loop van het boek en daardoor komen de andere personages een beetje op de achtergrond te staan. Dat vond ik wel jammer.

De auteur weet op een realistische en geloofwaardige manier de gevoelens van de hele familie over te brengen, zonder te overdrijven of pathetisch te worden. Verwacht geen overbodige mooipraterij of poëtisch taalgebruik, daar doet José Vriens niet aan mee. Voor sommige lezers misschien een afknapper, maar bij dit boek zou het ook helemaal niet passen.

Verbroken vertrouwen leest vlot en is best een reality check. De Nederveens zijn een doorsnee familie, niet marginaal of crimineel, en toch worden ook zij door dit drama getroffen. Het zouden zomaar je buren kunnen zijn.

Door Annelies voor Boekboetiek


Recensie op de Boekensalon

Dora is getrouwd met brombeer Geert. Dochter Julie is onderwijzeres en speelt een bescheiden rol in het verhaal. Het draait vooral om zoon Noud. Hij woont op kamers en studeert journalistiek. Maar hij wordt van school gestuurd. Hij blijkt verslaafd aan drugs. Zijn studiegeld heeft hij hieraan besteed en hij verwaarloost zijn studie. Zijn vriendin Krista wil hem trouw blijven, maar Noud laat niemand toe in zijn gevoelsleven. In de derde persoon geschreven, vooral vanuit de moeder. Haar karakter wordt uitgediept, verder blijven de personages vrij vlak. Het christelijk geloof speelt een bescheiden rol. Het verhaal beslaat een klein jaar in twintig titelloze hoofdstukken.


Door de auteur:

Eén keer per jaar komt er van mij ook een bestseller uit. Een familieroman in de Spiegelserie die bij vele 1000-en abonnees op de deurmat valt, dit keer samen met nog een boek van een ander auteur: Greetje van den Berg met haar nieuwe roman Schitterblauwe zeepbellen. De uitgever vertelde me eens dat ze zo’n 5.000 abonnees hebben van de Spiegelserie. Tegen een aantrekkelijke prijs ontvang je als lid 8 boeken per jaar. Schitterende familieromans van bekende auteurs in dit genre. En daar ben ik er nu ook een van, voor de tweede keer alweer verschijnt er van mij een roman in de Spiegelserie. Zo komt je boek dan opeens bij al die leden terecht. Ik hoop dat jullie ervan genieten!!

Meer weten? Kijk dan ook eens hier: www.spiegelserie.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!