Tweede keus

Tweede keus Jose Vriens

Tweede keus


Merel (23) meent in Raoul de man te hebben gevonden met wie ze verder door het leven wil gaan. Een reisje naar de Belgische Ardennen, wat een romantisch weekend had moeten worden, pakt echter heel anders uit. Opeens blijkt hij een kind en een ex-verloofde te hebben. Hij meent zijn verplichtingen na te moeten komen en neemt zijn ex, Louise, en kind mee naar Nederland. Merel legt zich erbij neer als iets wat noodzakelijk is en voorbijgaat en stort zich ondertussen op een nieuwe baan. Dan begint ze sms’jes te krijgen waarin ze bedreigd wordt. Als Louise denkt Raoul zo terug te krijgen, kent ze Merel nog niet goed.Informatie
Uitgever Ellessy
Jaar van uitgave 2013
ISBN 9789086602230
E-book 9789402102543
Ontwerp www.artgen.nl

Luisterboek fragment


Recensie Thea the Bookgirl

José Vriens:
begon in 2000 met het schrijven van boeken. Tussen 2001 en 2007 zijn er verschillende kinderboeken, maar ook romans en enkele non-fictieboeken verschenen bij onder andere uitgeverij Gopher en de door haarzelf opgerichte uitgeverij Boekenbent. Voor de laatste was ze werkzaam als uitgever en redacteur. Onder het pseudoniem Josje Maas schrijft zij sinds 2004 korte romantische verhalen voor de verschillende Favorietseries van uitgeverij Marken. Vanaf 2009 verschijnen bij de uitgeverijen Westfriesland, Zomer en Keuning en Ellessy met enige regelmaat familie- en liefdesromans van haar hand. Daarnaast is ze werkzaam als freelancecorrector voor verschillende uitgevers. In 2004 werd José Vriens genomineerd voor de Cultuurprijs Roosendaal naar aanleiding van het boek Bloedmooi en moddervet.

Het verhaal:
Merel (23) meent in Raoul de man te hebben gevonden met wie ze verder door het leven wil gaan. Een reisje naar de Belgische Ardennen, wat een romantisch weekend had moeten worden, pakt echter heel anders uit. Opeens blijkt hij een kind en een ex-verloofde te hebben. Hij meent zijn verplichtingen na te moeten komen en neemt zijn ex, Louise, en kind mee naar Nederland. Merel legt zich erbij neer als iets wat noodzakelijk is en voorbijgaat en stort zich ondertussen op een nieuwe baan. Dan begint ze sms’jes te krijgen waarin ze bedreigd wordt. Als Louise denkt Raoul zo terug te krijgen, kent ze Merel nog niet goed.

Mijn mening:
Over dit boek kan ik eigenlijk heel kort zijn; een heerlijk feelgood boek voor enkele uren van ontspanning. Geschreven in een prettige schrijfstijl welke zich vlot laat lezen. Vanaf het begin krijgt het verhaal me te pakken en leef ik mee met hoofdpersonage Merel. En hoewel al vrij snel duidelijk wordt hoe het verhaal zich zal ontwikkelen, heeft het verhaal ook de nodige spanning in zich om te blijven boeien. Iemand stuurt Merel bedreigende sms-jes, wie zit hierachter en waarom?

Merel heeft haar grote liefde Wesley door een noodlottig ongeluk verloren en denkt het geluk opnieuw te vinden bij Raoul. Raoul was een goede vriend van Wesley en grote steun voor Merel na Wesley’s overlijden. In eerste instantie ziet zij Raoul als een goede vriend, een broer. Gaandeweg krijgt ze toch gevoelens voor hem en besluit ze een relatie met hem aan te gaan.

“Hij hield van haar, dat was duidelijk. Wat ze zelf voor hem voelde, daar was ze nog niet helemaal over uit. Ze was niet stapelverliefd op hem, dat zeker niet. Zoiets moest groeien, hield ze zichzelf keer op keer voor. Ze waren jarenlang vrienden geweest, nu moest ze omschakelen naar geliefden. Ze mocht hem graag en hield op haar manier wel van hem, maar toch weer heel anders dan ze van Wesley had gehouden.”

Tijdens een korte vakantie naar de Belgische Ardennen komt Raoul erachter dat hij vader is geworden en hij besluit zijn ex-verloofde Louise en hun zoontje mee te nemen naar Nederland om, in afwachting van een eigen woning, bij hem te komen wonen. Merel vertrouwt Louise’s motieven niet. Waarom had zij Raoul niet eerder laten weten dat ze zwanger van hem was? Speelt Louise een spel en wil zij hiermee Raoul opnieuw voor zich winnen?

“Tot Louise het huis uit was, moest ze het uit zien te houden met die vrouw. En hem vooral geen redenen geven om hun relatie te verbreken. Ze wilde hem immers niet ook nog eens verliezen.”

Als Merel bedreigende sms-jes ontvangt verdenkt zij Louise. “Louise wilde bij Raoul blijven en haar het liefst lozen. Dat had Merel echt wel in de gaten. De enige die dat niet leek te zien was Raoul. Wanneer zouden bij hem de schellen van zijn ogen vallen?” Wanneer echter Merel besluit dat haar relatie met Raoul geen kans van slagen heeft en ze hun relatie verbreekt, stoppen de dreigementen niet. Ze ontvangt nog steeds sms-jes waarin ze bedreigt wordt en ook wordt haar kat Mies vergiftigd. Is het wel Louise die achter deze bedreigingen zit?

“Maar waarom ging Louise nu nog altijd door met die dreigementen? Ze had Raoul toch? Wat wilde ze dan nu nog van haar? Nu ze er beter over nadacht, klopte het gewoon niet. Inmiddels was ze er niet meer zo zeker van dat het Louise was. Maar wie dan wel?”

Er is nog een man in het spel, Dave, en hoewel Merel hem in het begin van het verhaal niet ziet zitten, is het al vrij snel duidelijk dat ze uiteindelijk, na het overwinnen van de nodige hobbels, bij elkaar zullen komen. Het verhaal eindigt met een spannende ontknoping waarin duidelijk wordt wie er achter al deze bedreigingen zit.

Door Thea The BookgirlRecensie op Whoopsie Leesie

Het verhaal gaat over de 23-jarige Merel. Merel heeft haar grote liefde Wesley bij een auto-ongeluk verloren. In het eerste hoofdstuk ontmoet ze de vrachtwagenchauffeur Dave. Als ervaren lezer weet je dan eigenlijk al dat Merel en Dave samen zullen eindigen. Toch gebeuren er eerst heel wat andere dingen. Merel meent dat ze haar geluk kan vinden bij Raoul, een vriend van Wesley en even lijkt dat goed te gaan. Maar Raoul blijkt er een ex-verloofde met baby op na te houden en ondanks zijn herhaaldelijke verzekering dat hij van Merel houdt, trekt hij naar de moeder van zijn kind toe.

Inmiddels ontvangt Merel dreigende sms’jes en gebeuren er nog een aantal beangstigende zaken. De manier waarop de auteur dit beschrijft, is knap. Tot op het laatst zie je niet aankomen wie achter deze handelingen zit.

Al met al een fijne roman voor ontspannen winteravonden.
Tweede keus is een familieroman met een intrigerende kaft: een jonge vrouw met verwaaide haren die wegkijkt van de lezer. Je voelt direct sympathie voor haar en ziet aan haar af dat ze heel wat heeft meegemaakt.

Door Elsbeth voor Whoopsie Leesie

Recensie: ★★★★Recensie op The S word

Tweede keus is een roman die heerlijk weg leest, je kunt je prima verplaatsen in de hoofdpersoon Merel omdat Jose Vriens ook haar gedachten en gevoelens met de lezer deelt. Het verdriet over haar eerste liefde en de blijdschap met een nieuwe liefde en een nieuwe baan. Merel maakt in korte tijd veel mee en de spanning wordt sterker, ze wordt serieus bedreigd en vraagt zich af door wie.

Misschien ontwikkelt Jose zich wel tot een thrillerschrijfster?

Vooral als de dreigementen tot in haar flat toenemen weet je niet meer van stoppen, je wilt weten hoe het afloopt.
Dan mag ze de romantiek zeker niet laten varen, want daar kunnen haar boeken niet zonder en daarom zijn ze ook heerlijk lezen en herkenbaar voor haar lezerseen. Merel dreigt van alles kwijt te raken maar raakt het vertrouwen in de mensen om haar heen niet kwijt. Het plot is best spannend en heeft een onverwachte wending die ik echt goed vond.

Diana Kooistra voor TheSword

4 sterren


Recensie op De boekensalon

Een jaar na de dood van haar vriend Wesley gaat Merel Fernstra een relatie aan met Raoul Villiers. Tijdens hun eerste romantische vakantie samen horen ze dat Raoul net vader is geworden van een zoontje bij zijn ex-vriendin. Raoul neemt zijn ex en hun kind op in zijn huis en Merel ziet een verdere relatie niet meer zitten, ze is duidelijk tweede keus. Ze wisselt van baan en ontvangt vanaf dat moment dreig-sms’jes, haar kat wordt vergiftigd en ze krijgt een steen door de ruit van haar woonkamer. Heeft het te maken met een relatie op het werk en is ze voor hem toch eerste keus? Een patroon lijkt zich te herhalen. Een roman met de juiste dosis romantiek en spanning, gemakkelijk leesbaar door vlotte dialogen, eigentijds en heel geschikt voor de vakantiekoffer. Het boek verschijnt in de serie Ellesy Relax, een reeks hedendaagse familie- en liefdesromans, bestemd voor een groot vrouwelijk publiek. Kleine druk; ruime interlinie.


Interview

Hoe komt het dat jouw boeken zo makkelijk weg lezen? Wat is jouw geheim om dat te realiseren?

Het geheim? Ik denk niet dat het een geheim is. Ik schrijf boeken die ik zelf graag zou willen lezen. Daarbij houd ik in het oog dat het verhaal niet mag inzakken, dat het spannend, maar ook realistisch moet blijven. Er moet voldoende in gebeuren, maar weer niet zo veel dat het niet meer geloofwaardig is. Een juiste dosis spanning en realiteit dus.

Wat betreft je vorige boek “Tegenlicht” roemde de pers je over de lekker lopende dialogen. Hoe zet je een dialoog op en waar let je op?

Ik hoor als het ware mijn hoofdpersonen tegen elkaar praten. De personages leven voor mij, dus dan is het niet zo moeilijk om een goedlopende dialoog neer te zetten. Ik let er altijd wel op dat ik niet te veel spreektaal gebruik. Je kunt nu eenmaal niet letterlijk neerschrijven wat je in het dagelijks leven tegen elkaar zegt.

Hoe bereid je je voor op het schrijven? Doe je veel researchwerk?

Research hoort er inderdaad bij. Maar dat doe ik in de loop van het verhaal. Internet staat bij mij dan ook altijd open en naast het verhaaldocument ontwikkelt zich een behoorlijk groot bestand met alle weetjes en feiten van het verhaal en de situatie, tijd en plaats waar het zich afspeelt. Dingen die van belang zijn komen in dat bestand te staan. Het moet wel kloppen wat je schrijft, dat ben je aan je lezers verplicht, vind ik. Lezers nemen het vaak voor waar aan wat ze in een boek tegenkomen.

Heb je naast je drukke schrijfwerkzaamheden nog tijd voor hobby’s? En ben je dan echt ontspannen of denk je dan nog steeds over de ontwikkelingen in je verhalen na?

Ja hoor, hobby’s genoeg. Ik mag graag tuinieren, al hebben we een tuintje ter grootte van een postzegel. Het opkweken en de ontwikkeling van planten vind ik leuk om te zien en te volgen. Daarnaast ben ik gek op sudoku’s en fiets ik graag en veel. Lezen ontbreekt ook niet op mijn lijst. Heel veel lezen. Over het algemeen kan ik mijn verhaal dan wel even van me afzetten, maar soms ga ik juist fietsen als ik even vastzit in het verhaal. Om even een frisse wind door mijn bovenkamer te laten waaien. Als een verhaal eenmaal goed loopt, heb ik vaak niet meer het geduld om tussendoor veel andere dingen te doen, dan moet ik door met schrijven. Dus er is echt een tijd voor schrijven en een tijd dat ik andere dingen doe.

Je boeken gaan vaak over onderlinge relaties, zo ook in “Tweede keus”. Bestudeer je daarvoor mensen en kijk je hoe ze met elkaar omgaan?

Nee, niet echt. Ik ga puur op mijn eigen fantasie af. Daarnaast heb ik een behoorlijk inlevingsvermogen waardoor ik het niet moeilijk vind om mijn personages geloofwaardig op bepaalde situaties te laten reageren.

Wat vind je de leukste fase in het schrijfproces?

Het begin en het einde. In het begin popel ik om te beginnen met schrijven. Het verhaal zit dan in mijn hoofd en moet er uit. Tegen het einde kunnen mijn vingers niet snel genoeg typen om die laatste ontwikkelingen op papier te zetten. Omdat ik lang niet altijd weet waar en wanneer een verhaal eindigt is dat altijd weer spannend en leuk om te doen.


Interview

José Vriens schrijft boeken die ze zelf graag zou willen lezen

Roosendaal – Opnieuw een familieroman van José Vriens, waarin onderlinge relaties centraal staan. Ditmaal meent de 23-jarige Merel uit “Tweede keus” de man te hebben gevonden met wie ze verder door het leven wil. Maar tijdens een romantisch reisje naar de Belgische Ardennen blijkt hij een kind en een ex-verloofde te hebben.

José staat bekend om haar gemakkelijke schrijfstijl en soepel lopende dialogen, zo ook in “Tweede keus”. Wat is haar geheim om steeds maar weer in die twee kenmerken te voorzien?
‘Mijn geheim? Ik denk niet dat het een geheim is’, antwoordt de auteur verbaasd. ‘Ik schrijf boeken die ik zelf graag zou willen lezen. Daarbij houd ik in het oog dat het verhaal niet mag inzakken, dat het spannend, maar ook realistisch moet blijven. Er moet voldoende in gebeuren, maar weer niet zo veel dat het niet meer geloofwaardig is. Een juiste dosis spanning en realiteit dus. Verder ga ik puur op mijn eigen fantasie af en heb ik een behoorlijk inlevingsvermogen, waardoor ik het niet moeilijk vind om mijn personages geloofwaardig op bepaalde situaties te laten reageren. Ik hoor als het ware mijn hoofdpersonen tegen elkaar praten. De personages leven voor mij, dus dan is het niet zo moeilijk om een goedlopende dialoog neer te zetten. Ik let er altijd wel op dat ik niet te veel spreektaal gebruik. Je kunt nu eenmaal niet letterlijk neerschrijven wat je in het dagelijks leven tegen elkaar zegt.’

Research, begin en einde
Hoe bereidt José zich op het schrijven voor? Doet ze veel researchwerk?
‘Research hoort er inderdaad bij. Maar dat doe ik in de loop van het verhaal. Internet staat bij mij dan ook altijd open en naast het verhaaldocument ontwikkelt zich een behoorlijk groot bestand met alle weetjes en feiten van het verhaal en de situatie, tijd en plaats waar het zich afspeelt. Dingen die van belang zijn komen in dat bestand te staan. Het moet wel kloppen wat je schrijft, dat ben je aan je lezers verplicht, vind ik. Lezers nemen het vaak voor waar aan wat ze in een boek tegenkomen.’
De twee leukste fases in het schrijfproces vindt de schrijfster het begin en het einde.
‘Eerst popel ik om te beginnen met schrijven. Het verhaal zit dan in mijn hoofd en moet eruit. Tegen het einde kunnen mijn vingers niet snel genoeg typen om die laatste ontwikkelingen op papier te zetten. Omdat ik lang niet altijd weet waar en wanneer een verhaal eindigt is dat altijd weer spannend en leuk om te doen.’

Hobby’s
Ondanks haar drukke schrijfwerkzaamheden vindt José tijd voor tal van leuke hobby’s, waarmee ze zich meestal ook wel weet te ontspannen. ‘Ik mag graag tuinieren, al hebben we een tuintje ter grootte van een postzegel. Het opkweken en de ontwikkeling van planten vind ik leuk om te zien en te volgen. Daarnaast ben ik gek op sudoku’s en fiets ik graag en veel. Lezen ontbreekt ook niet op mijn lijst. Heel veel lezen. Over het algemeen kan ik mijn verhaal dan wel even van me afzetten, maar soms ga ik juist fietsen als ik even vastzit. Om even een frisse wind door mijn bovenkamer te laten waaien. Als een verhaal eenmaal goed loopt, heb ik vaak niet meer het geduld om tussendoor veel andere dingen te doen, dan moet ik door met schrijven. Dus er is echt een tijd voor schrijven en een tijd dat ik andere dingen doe.’

Tweede keus, familieroman
Auteur: José Vriens
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 223 0
Omvang: 284 pag.
Prijs: € 18,50

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!