Tegenwind

Tegenwind Jose Vriens

Tegenwind


Melanie heeft de zorg voor haar acht jaar jongere broer op zich genomen na het overlijden van hun ouders. Ze werkt in een hotel in een drukke badplaats en heeft het daar best naar haar zin. Totdat haar broer in de problemen komt. Een aardige gast uit het hotel biedt haar zijn hulp aan. Vanaf dat moment lijkt haar leven in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen en gaat er van alles fout. Ze verliest haar baan en begint noodgedwongen ergens anders opnieuw.
Haar broer trekt zijn eigen plan en wil niet in alles met Melanie meegaan. Dan staat ze er opeens alleen voor en blijken de problemen nog groter dan ze dacht.


Informatie
Uitgever Ellessy
Jaar van uitgave 2012
ISBN 9789086601844
Grote letterboek 9789036428538
E-book 9789402102567
Ontwerp www.artgen.nl

Bestel het boek bij Bol:Recensie op Bangersisters

Melanie heeft de zorg voor haar acht jaar jongere broer op zich genomen bij het overlijden van hun ouders. Ze werkt in een hotel in een drukke Zeeuwse badplaats en heeft het daar enorm naar haar zin. Totdat haar broer in de problemen komt. Een aardige hotelgast biedt Melanie zijn hulp aan. Vanaf dat moment lijkt haar leven in een stroomversnelling te zijn gekomen en gaat er van alles fout. Ze verliest haar baan en begint noodgedwongen ergens anders opnieuw. Haar broer trekt zijn eigen plan en wil niet in alles met Melanie meegaan. Dan staat ze er opeens alleen voor en blijken de problemen nog groter dan ze dacht.

In Tegenwind leef je mee met Melanie, die met haar vierentwintig levensjaren al een hoop verantwoordelijkheden heeft in haar jonge leven. Zo heeft ze, na het overlijden van haar beide ouders, de zorg over haar puberbroer Jannick en daarnaast een drukke baan in een hotel. Wanneer ze de bekende advocaat Paul, ontmoet lijkt het leven haar even toe te lachen. Zo helpt Paul haar wanneer Melanie’s broer Jannick in aanraking komt met de politie. Maar dan blijkt Paul opeens voor grote problemen te zorgen. Melanie lijkt alles kwijt te raken, haar huis, haar baan, maar ook het contact met haar broer Jannick. Gaat dit ooit nog goed komen, vraag je jezelf als lezer af.

Tegenwind vertelt het verhaal van Melanie, die eigenlijk te jong is voor zoveel zorgen. De schrijfstijl en het duidelijk weergeven van de hoofdpersonen zorgen ervoor dat je helemaal wordt meegesleept in het soms wel hele zware leven van Melanie. Je gunt haar het geluk, wat even om de hoek lijkt te komen kijken en je wilt haar waarschuwen voor de duistere figuren die haar het leven nog moeilijker maken. Tegenwind is alles bij elkaar een prachtig boekverhaal en heerlijk leesvoer voor liefhebbers van realistische romans.

Door Nancy Walburg voor Bangersisters


Recensie door Roos Boum

In toeristisch Zeeland werkt de 24-jarige Melanie in badhotel Veldhuis. Een drukke baan met veel uren waarnaast ze ook, sinds het overlijden van haar ouders door een auto-ongeluk, de verantwoordelijkheid heeft over haar puberende broertje, Jannick.
In het hotel verblijft Paul ten Brink een bekend advocaat die Melanie meteen in zijn hart sluit en een aarzelende vonk slaat over.
Dan komt Jannick in aanraking met de politie en werpt Paul zich op als reddende engel. Wanneer de pers echter lucht krijgt van Pauls recente bezigheden, komen Melanie en Jannick in een neerwaartse spiraal terecht waaruit geen uitweg mogelijk lijkt. Melanie verliest haar baan en moet noodgedwongen hun huis verkopen. Puberale Jannick snapt haar keuzes niet en gooit de kont tegen de krib. Een verwijdering tussen broer en zus ontstaat, en als Melanie dan ook nog gestalkt blijkt te worden, kan de redding alleen nabij zijn als haar leven een heel onverwachte draai neemt.

Bekende Roosendaler
Roosendaal heeft in de loop der tijd aardig wat beroemdheden voortgebracht zoals filmmaker Fons Rademakers en zanger Frans Bauers, maar ook schrijfster José Vriens (1963) mag zich bij dit illustere gezelschap aansluiten. Veelzijdig als Vriens is, heeft zij in de genres: non-fictie, jeugdliteratuur, thriller, kortverhaal en liefdes- en familieroman meer dan 150 titels op haar naam staan, waarvan het leeuwendeel korte romans geschreven onder het pseudoniem Josje Maas. Na Tegenwind zullen er in 2012 nog twee feelgoodromans van haar hand verschijnen.

Dorpsroddel
Op de romantische cover van “Tegenwind” staat een vrouw met lang blond haar dat verwaait tegen de wind in. Melanie? Naast Melanie, Jannick en Paul zijn er in het kleine Zeeuwse dorp, waarvan de couleur locale goed uit de verf komt, uiteraard ook andere personages ieder met hun eigen levensverhalen die uiteindelijk allemaal met elkaar verweven blijken te zijn.
Er zijn de diverse werkgevers van Melanie die belangrijke rollen spelen in het neersabelen of bijstaan van Melanie. In de familie van broer en zus komen we nog de opa en oma tegen, en ook in Pauls familie blijken meer mensen een rol te spelen dan verwacht. Als lezer zou je Melanie dan willen toeschreeuwen haar intuïtie te volgen en prettig is dan dat de verhouding niet voorspelbaar cliché is. Daarbij blijkt niet alleen Paul een duistere kant te hebben, langzaam komen wij te weten dat ook de verongelukte ouders van Melanie, geheimen blijken te hebben gehad. Geheimen die door derden gebruikt worden om de familie te schaden, waardoor Jannick in de cel belandt. De lezer krijgt een goede indruk hoe een arrestatie in zijn werk gaat en dan blijkt ook Jannick een dubbele agenda te hebben. Mooi beschreven is hoe bekrompen een dorp in zijn vooroordelen kan zijn en de gevolgen die de onterechte, kleinzielige dorpskift op een gezin kan hebben. De vertwijfeling van een jonge vrouw die haar puberende broer in toom moet houden, is treffend beschreven. Tegenover de nare achterklap staat de stoere schapenboer Stijn, die met zijn nuchtere houding en logische oplossingen Melanie en haar broer een stevige bodem biedt. De verhouding tussen Melanie en Stijn gaat naar mijn mening iets te ongeloofwaardig snel, maar de spannend en zorgvuldig opgebouwde climax tussen de mannelijke hoofdpersonen daarentegen is weer wel logisch.

Soepel weergegeven
“Tegenwind” uit de Ellessy Relax-serie, is een ontspannende, hedendaagse familieroman voor vrouwen van alle leeftijden. Het boek is in de herkenbare, soepele stijl van Vriens geschreven. Het ongecompliceerde, romantische liefdesverhaal had naar mijn idee wel iets sneller op gang mogen komen, maar bij het vijfde hoofdstuk komt de vaart en spanning definitief in het verhaal, niet in de laatste plaats door de geloofwaardige dialogen waarvan vooral respect naar de levensechte personages uitstraalt. Naast de heerlijke clichés van mooie mannen en het altijd aanwezige toeval die bij een liefdesroman horen, heeft José Vriens ook heel reële elementen verwerkt. Het verhaal is netjes afgewerkt, zodat de lezer niet met onbeantwoorde vragen blijft zitten aan het, uiteraard, klassieke happy end. Kortom, een fijn boek waarin de lezer zich kan onderdompelen in een andere wereld.

Door Roos BoumRecensie op de Boekensalon

De 24-jarige Melanie werkt in het plaatselijke hotel van een toeristisch Zeeuws dorp. Haar baan combineert ze met de zorg voor haar acht jaar jongere broer, voor wie ze verantwoordelijk is sinds de dood van haar ouders. Als haar broer in de problemen komt, werpt een bekende advocaat die in het hotel verblijft zich op als redder in de nood. Door zijn toedoen valt Melanies leven echter in duigen. Zomerse familieroman van een ervaren auteur van liefdes- en familieromans. Soepel geschreven, ongecompliceerd verhaal met een bijna streekromanachtige setting. Dankzij lekker lopende dialogen en vaart en afwisseling in het verhaal biedt dit boek een ontspannen leeservaring voor een brede, vrouwelijke doelgroep. Normale druk.


Interview

In een vorig interview vertelde je dat goede boeken je inspireren om beter te gaan schrijven. Is er een bepaald boek dat ‘model’ heeft gestaan voor Tegenwind? En zo ja, in welk opzicht?

Er heeft geen enkel boek model gestaan voor deze roman. Dan zou je het over het afkijken van een thema/onderwerp hebben. Dat doe ik zeker niet. Alle elementen van Tegenwind zijn ontsproten aan mijn eigen fantasie. Inspiratie door een goed boek uit zich vooral in de sfeer van het betreffende boek. Als ik een liefdesroman schrijf lees ik bijvoorbeeld geen thrillers maar bij voorkeur andere liefdesromans om in die sfeer te blijven, niet om ze na te schrijven. De sfeer van een thriller is nu eenmaal anders dan die van een liefdesroman. Al zal een combinatie van beide ook heel goed kunnen.

Tegenwind speelt zich voor een deel af in een hotel in een Zeeuwse badplaats. Is dit een autobiografisch element en zijn er nog meer van zulke elementen in het boek aan te wijzen?

Er zitten niet echt autobiografische elementen in dit boek. Niet bewust althans. Al gaan we wel vaker in Zeeland op vakantie omdat we daar nu eenmaal dicht bij wonen en het heerlijk toeven is aan het strand. Voor de sfeertekening heb ik wel teruggegrepen naar mijn eigen ervaringen daar. Je schrijft toch het best over een omgeving die dicht bij je ligt of waar je zelf bent geweest. Een schrijver put toch deels uit zijn eigen ervaring en voegt die samen met fantasie om een origineel verhaal te creëren.

Wat was de aanleiding voor het schrijven van dit boek?

Er was niet direct een aanleiding voor dit boek, die kan ik me in ieder geval niet meer herinneren. Als ik met een nieuw boek begin, start ik eerst met het zoeken naar beelden. Soms naar aanleiding van een stukje op het nieuws, een artikel dat ik ergens gelezen heb, een opmerking die ik heb gehoord op straat, of een deel van een droom die is blijven hangen. Als ik eenmaal een beeld voor ogen heb ga ik verder. Waar speelt het zich af? Wie komen erin voor?

Wat is jouw grootste drijfveer als schrijfster?

Met mijn schrijven mensen voor even naar een andere wereld te brengen, zodat ze zich verliezen in een verhaal dat niet om hen draait. Een moment van ontspanning ook.

Ik schrijf vooral boeken waarvan ikzelf heel erg kan genieten, wat ik zelf zou willen lezen. Als ik een boek schrijf leef ik op dat moment in een film die ik helemaal naar mijn eigen hand kan zetten. Een wereld die ik kan vormen zoals ik dat wil. Wat is er mooier dan je eigen film regisseren?

Hoeveel boeken heb je tot nu toe geschreven en op welk boek ben je het meest trots? En waarom?

Dat is een lastige vraag. Het eerste deel is makkelijker te beantwoorden. Omdat ik pas sinds 2009 bij reguliere uitgevers verschijn, maak ik altijd een afsplitsing van de periode daarvoor en daarna. Voor 2009 schreef ik 7 kinderboeken, 3 romans en 2 non-ficties. Vanaf 2009 zijn er inmiddels 11 nieuwe romans verschenen. Tegenwind is nummer 12 en dit jaar komen 13 en 14 ook nog uit.

Eigenlijk ben ik trots op ieder nieuw boek dat uitkomt. Een echte favoriet heb ik niet. Ik geniet van ieder boek evenveel, van het schrijven, van het redigeren, het uitzoeken van de kaft en van het moment dat het daadwerkelijk uitkomt. Wat steeds weer een bijzonder moment is en blijft.Persbericht

Auteur José Vriens vindt de uitgave van elk boek weer bijzonder

Roosendaal – De grootste drijfveer van José Vriens als schrijfster is om mensen voor even “naar een andere wereld te brengen”, zodat ze “zich verliezen” in een verhaal dat niet om hen draait. Daarbij wil ze haar lezers een moment van ontspanning bieden, zoals deze keer in haar roman “Tegenwind”.

In “Tegenwind” heeft Melanie de zorg voor haar acht jaar jongere broer op zich genomen bij het overlijden van hun ouders. Ze werkt in een hotel in een drukke Zeeuwse badplaats en heeft het daar erg naar haar zin, totdat haar broer in de problemen komt. Een aardige hotelgast biedt Melanie hulp. Vanaf dat moment gaat er echter van alles fout in haar leven. Ze verliest haar baan en begint noodgedwongen ergens anders. Haar broer trekt zijn eigen plan en wil niet in alles met Melanie meegaan. Dan staat ze er opeens alleen voor en blijken de problemen nog groter dan ze dacht.

‘Ik schrijf vooral boeken waarvan ikzelf heel erg kan genieten, wat ik zelf zou willen lezen’, vertelt José. ‘Als ik een boek schrijf leef ik op dat moment in een film die ik helemaal naar mijn eigen hand kan zetten. Een wereld die ik kan vormen zoals ik dat wil. Wat is er mooier dan je eigen film regisseren? Alle elementen van “Tegenwind” zijn ontsproten aan mijn eigen fantasie. Wel laat ik me af en toe door een goed boek inspireren, in die zin dat ik in de sfeer wil blijven van het genre; in dit geval die van de liefdesroman.

Er zitten geen autobiografische elementen in dit boek. Niet bewust althans. Het verhaal speelt zich in Zeeland af waar we regelmatig vertoeven met vakanties, omdat we daar nu eenmaal dicht bij wonen en het heerlijk is aan het strand. Voor de sfeertekening heb ik dan ook teruggegrepen naar mijn eigen ervaringen. Je schrijft toch het best over een omgeving die dicht bij je ligt of waar je zelf bent geweest. Een schrijver put deels uit zijn eigen ervaring en voegt die samen met fantasie om een origineel verhaal te creëren.’

Schrijfproces
Voor het schrijven van “Tegenwind” was geen directe aanleiding, althans niet een die José zich kan herinneren. ‘Als ik met een nieuw boek begin, start ik eerst met het zoeken naar beelden’, legt ze uit. ‘Soms naar aanleiding van een stukje op het nieuws, een artikel dat ik ergens heb gelezen, een opmerking die ik heb gehoord op straat, of een deel van een droom die is blijven hangen. Als ik eenmaal een beeld voor ogen heb ga ik verder. Waar speelt het zich af? Wie komen erin voor?’

Hoewel José al heel wat werk op haar naam heeft staan, kan ze niet zeggen op welk boek ze het meest trots is. ‘Eigenlijk ben ik trots op ieder nieuw boek dat uitkomt. Een echte favoriet heb ik niet. Ik geniet van ieder boek evenveel, van het schrijven, van het redigeren, het uitzoeken van de kaft en van het moment dat het daadwerkelijk uitkomt. Wat steeds weer een bijzonder moment is en blijft. Omdat ik pas sinds 2009 bij reguliere uitgevers verschijn, maak ik altijd een afsplitsing van de periode daarvoor en daarna. Voor 2009 schreef ik 7 kinderboeken, 3 romans en 2 non-ficties. Vanaf 2009 zijn er inmiddels 11 nieuwe romans verschenen. “Tegenwind” is nummer 12 en dit jaar komen 13 en 14 ook nog uit.’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!