Schuld

Schuld Jose Vriens

Schuld


Anke verliest haar beide ouders door een ongeluk tijdens hun vakantie. Vanaf dat moment is zij de eigenaar van een goedlopende drukkerij. Hoewel ze het moeilijk vindt om zonder haar ouders verder te gaan, lukt het haar toch om de zaak draaiende te houden. Er moet echter iemand bij komen om haar taak te verlichten. Die iemand dient zich aan in de persoon van Chiel, een aardige jongeman wiens handen niet verkeerd staan. Er bloeit iets op tussen Anke en hem.
Haar leven lijkt weer de goede kant op te gaan tot Anke in de papieren van haar vader een schuldbekentenis vindt. Dat is het begin van het einde van haar vaders levenswerk.


Informatie
Uitgever Ellessy
Jaar van uitgave 2014
ISBN 9789086602513
E-book 9789402124965
Grote letterboek
Ontwerp Artgen

Bestel dit boek bij BolRecensie door Boekenbijlage

Anke ter Sluis heeft een heerlijk leventje. Ze werkt bij haar vader in de drukkerij, heeft een mooie kamer bij haar ouders in de naastgelegen bungalow en ze heeft het vooruitzicht dat ze over een tijd de positie van haar vader gaat overnemen, als hij stopt met werken. Dat dit allemaal veel eerder gebeurd dan ze had kunnen denken, merkt ze als ze hoort dat haar ouders in Oostenrijk zijn verongelukt. Anke staat er alleen voor. Ze runt de drukkerij, maar al snel merkt ze dat het te druk is. Via een uitzendbureau komt Chiel Hollander bij de drukkerij werken. Hij bevalt meteen en Anke is erg gelukkig. Ook vanwege het feit dat ze het wel heel goed kan vinden met deze jongen.

Maar al gauw brokkelt het gouden randje af. Chiel loopt hard van stapel als blijkt dat hij ook verliefd op haar is. Daarnaast waarschuwt een van haar kennissen Anke voor het gedrag van Chiel. De wederzijdse vaders blijken een zakelijk conflict gehad te hebben en de kennis suggereert dat Chiel wel eens heel andere bedoelingen kan hebben dan Anke denkt. Hij zet een lawine in werking, die zijn weerga niet kent. Chiel blijkt niet de man van haar dromen. Hij heeft inderdaad heel andere plannen met haar dan ze had kunnen vermoeden. Geld speelt een geheel andere rol in zijn beleving en verpest daarmee hun relatie.

Hoewel Anke eigenlijk haar hoofd in het zand wil steken, kijkt ze toch of iets van de beschuldigingen aan het adres van Chiel zouden kunnen kloppen. Ze trekt een beerput open. Van een gelukkige vrouw met grote toekomstplannen verandert ze plots in een ongelukkige jonge vrouw met een enorme schuld. Een schuld die buiten haar macht ligt. Het verandert haar hele kijk op het leven. Ankes vader is, op zakelijk gebied, een heel andere man geweest dan ze altijd had gedacht.

Anke doet wat ze kan om iedereen te sparen. Ze probeert het beste uit de verschrikkelijke toestand, die is ontstaan, te maken. Iets, wat haar ook prima lukt. Ze zet niet bij de pakken neer, maar grijpt alle mogelijkheden aan. Ze pakt uitgestoken handen dankbaar aan en weet zo stapje bij beetje meer overzicht te krijgen in wat er gaande is. Ankes vader komt toch in een heel ander daglicht te staan dan ze kon vermoeden.

Een dikke duim voor José Vriens. Wederom een roman naar mijn hart. Niet zoetsappig, maar een stevige roman met een zogenaamde bite. Er wordt zaken gedaan. Er worden schandalen boven tafel gehaald. En tussendoor is er ruimte voor een voorzichtig opbloeiende vriendschap. Een roman waar je bij na moet denken. Zorgvuldig uitgewerkt: hier is over nagedacht! Anke is neergezet als een zelfstandige, bewuste vrouw, die aan haar omgeving denkt, maar zeer zeker zichzelf ook niet vergeet. Ze slaat van zich af en krijgt hulp uit onverwachte hoek.

Schuld is een fijn boek. Zo’n verhaal, waarop je je kunt verheugen. José Vriens weet dat bij mij keer op keer voor elkaar te krijgen. Leuke verhalen, romans met een onderwerp van deze tijd. Voor mij altijd weer veel te kort. Gelukkig liggen er na dit boek genoeg boeken van haar die ik nog mag lezen!

Door Kristin RozemaRecensie door Leesfanaten

Het leven is hard voor Anke. Niet alleen verliest ze haar ouders, maar ondanks het verdriet heeft ze er een zware taak bijgekregen. Ze erft als enig kind de drukkerij van haar vader. Ze weet er door hard te werken een succes van te maken.

Het gaat zelfs zo goed dat ze een uitzendbureau inschakelt om iemand aan te nemen die haar wat kan ontlasten. Op het moment dat Chiel zich meldt op de drukkerij slaat er een vonk over tussen de twee. Maar dan vindt Anke een onheilspellend document in de papieren van haar vader. Wat betekent dit voor de drukkerij? En wat heeft Chiel hiermee te maken?

Het zal je maar gebeuren: allebei je ouders in één klap kwijtraken door een auto-ongeluk. En tot overmaat van ramp ook de zorg op je nemen voor de drukkerij die je vader achterliet. José Vriens heeft met ‘Schuld’ een mooie (streek)roman geschreven. Hoofdpersonage Anke is erg geloofwaardig neergezet. Het is een gewoon, eenvoudig meisje. Vanaf het begin heb je haar in je hart gesloten.

Als Chiel in haar leven komt, lijkt alles rozengeur en maneschijn. Niets is minder waar. Er komt nog een andere geliefde om de hoek kijken…Wie kan ze nu vertrouwen? Gelukkig heeft ze haar tante Miranda die een luisterend oor biedt. Al neemt Anke niet alles serieus wat ze zegt. Vriens heeft erg goede research gepleegd over wetten en erfrecht.

‘Schuld’ leest heerlijk weg. Je bent ontzettend nieuwsgierig hoe het verhaal afloopt. Het boek is heerlijk beeldend geschreven en verveelt geen moment.

Jose Vriens (1963) groeide op en woont in het Brabantse Roosendaal. In 2000 begon ze met het schrijven van kinderboeken. Daarnaast schreef ze talloze romantische korte verhalen (pseudoniem Josje Maas) en inmiddels ook verschillende romans.

5 sterren

Door Lia SchellekensRecensie door Bangersisters

Anke verliest haar beide ouders door een ongeluk tijdens hun vakantie. Vanaf dat moment is zij de eigenaar van een goedlopende drukkerij. Hoewel ze het moeilijk vindt om zonder haar ouders verder te gaan, lukt het haar toch om de zaak draaiende te houden. Er moet echter iemand bij komen om haar taak te verlichten.

Die iemand dient zich aan in de persoon van Chiel, een aardige jongeman wiens handen niet verkeerd staan. Er bloeit iets op tussen Anke en hem.
Haar leven lijkt weer de goede kant op te gaan tot Anke in de papieren van haar vader een schuldbekentenis vindt. Dat is het begin van het einde van haar vaders levenswerk.

In Schuld heeft hoofdpersoon Anke het zwaar. Ze verliest haar beide ouders die omkomen bij een auto ongeluk tijdens hun vakantie in Oostenrijk. Na dit gebeuren erft Anke haar vaders drukkerij. Gelukkig is het een gezond bedrijf en vol goede moed gaat Anke aan de slag. Na enkele weken beseft Anke dat ze enkel en alleen nog met de drukkerij bezig is en besluit iemand aan te trekken die taken van haar zal overnemen. Als per toeval komt Chiel in haar leven, althans zo lijkt het. Chiel is haar reddende engel, in de zaak maar ook in haar privé leven. Maar dan komen er dingen naar boven die heel Anke’s wereld op zijn komt zet. Haar vader blijkt haar helemaal geen goedlopende drukkerij te hebben na gelaten, maar een zaak vol schuld en een poel van ellende en dat zet haar vader opeens in een heel ander daglicht. Ook blijkt dan dat Chiel niet zomaar in haar leven is gekomen. Haar wereld stort in en Anke ziet haast geen uitweg. Toch weet ze op te krabbelen en een nieuw leven te beginnen.

Schuld is weer zo’n heerlijk boek van José Vriens. Een boek wat je grijpt en meeneemt in het verhaal. De schrijfwijze betrekt je in het verhaal en je leeft volop mee met Anke, het geluk dat ze heeft gevonden en de poel van ellende waar ze vervolgens in terecht komt. Later krijg je zelfs bewondering voor Anke en hoe ze uit de problemen weet te komen. Een heerlijk boek met op het einde een verrassende ontknoping.

Door Nancy WalburgRecensie door Bezeten boeken

Anke verliest haar beide ouders door een ongeluk tijdens hun vakantie. Vanaf dat moment is zij de eigenaar van een goedlopende drukkerij. Hoewel ze het moeilijk vindt om zonder haar ouders verder te gaan, lukt het haar toch om de zaak draaiende te houden. Er moet echter iemand bij komen om haar taak te verlichten. Die iemand dient zich aan in de persoon van Chiel, een aardige jongeman wiens handen niet verkeerd staan. Er bloeit iets op tussen Anke en hem.
Haar leven lijkt weer de goede kant op te gaan tot Anke in de papieren van haar vader een schuldbekentenis vindt. Dat is het begin van het einde van haar vaders levenswerk.

Vanaf het begin heb ik het met Anke te doen, ze verliest haar beide ouders door een auto-ongeluk in Oostenrijk. Dan is ze ineens de eigenaar van een drukkerij. Ze vraagt nog aan haar accountant of alles goed geregeld is en gaat met een gerust hart aan het werk. Na een paar weken blijkt toch dat ze iemand aan moet nemen omdat ze het werk niet aankan. Dan komt Chiel bij haar werken. Een heel leuke, knappe en creatieve jongen. En ja hoor, ze wordt verliefd op hem en hij op haar. Romantiek ten top. Ik dacht weer even dat ik wel wist hoe het boek af zou lopen.
Toch heeft Jose me weer verrast. Er komen figuurlijke lijken uit de kast en Chiel blijkt helemaal niet toevallig in de drukkerij te zijn gekomen. Alles rondom Anke stort in. Haar vader blijkt een enorme schuld te hebben die ze onmogelijk af kan lossen. Ze wordt boos op hem, zijn nagedachtenis en snapt niet dat de man die zij zo bewonderde dit gedaan heeft.
Ze moet verhuizen, een baan zoeken en is ten einde raad. Toch blijkt ze sterker dan iedereen denkt en komt ze er weer bovenop. Aan het einde van het verhaal wordt duidelijk van wie de schuld is waar dit boek om draait.

Schuld is een roman zoals een roman bedoeld is. Je hoopt dat alles weer goed zal komen voor de hoofdpersoon waar je je vanaf het begin verbonden mee voelt en het komt ook goed. Maar vaak anders dan dat jij halverwege het verhaal denkt.

Door Diane KooistraRecensie door Boekensalon

Na het overlijden van haar ouders wordt Anke eigenaar van hun drukkerij. Daar blijkt echter een grote schuld op te liggen. Behalve het verdriet om het plotselinge overlijden van haar ouders, krijgt Anke ook te maken met schuldeisers en dreigt ze de drukkerij te verliezen. Bovendien zijn er twee mannen van wie ze niet weet of ze hen kan vertrouwen. Deze familieroman is eenvoudig maar plezierig geschreven en leest vlot weg. De problemen zijn oplosbaar, maar kosten toch heel wat verdriet. Het verhaal speelt duidelijk voor de crisis want de drukkerij draait heel goed en het vinden van een baan kost geen enkel probleem. Het verhaal is geschikt voor een breed publiek dat houdt van goede familieromans.Interview door Boekenbijlage

“De inspiratie ligt op straat”
8-maart-2014
In 1963 werd ze als José Magielse geboren in Roosendaal, waar ze nu nog altijd samen met haar man woont. Als schrijversnaam besloot ze de achternaam van haar man te gaan gebruiken. Vanaf het moment dat ze kon lezen verslond ze alles wat ze te pakken kreeg, vooral de boeken van haar moeder, en ze zag dus ook uit naar het moment dat ze als twaalfjarige naar de volwassenenafdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ze al korte verhaaltjes te schrijven. Eerst mocht niemand die lezen, maar later belandde er enkele in de schoolkrant. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond.

De ambitie om weer te gaan schrijven kwam weer terug nadat alle drie haar kinderen naar school gingen. Ze begon verhalen voor kinderen op papier te zetten. Die verhalen kregen zo veel positieve reacties dat ze op zoek ging naar een uitgever. Dat werd Gopher Publishers. Het derde kinderboek werd uitgegeven door uitgeverij Boekenbent, door José zelf opgericht in 2002 en in 2008 overgenomen door Jo-Ann Snel, zodat José zelf meer tijd zou krijgen om te schrijven. Inmiddels waren er verschillende kinderboeken, romans en enkele non-ficties van haar verschenen bij Boekenbent. Onder het pseudoniem Josje Maas begon ze in 2004 met het schrijven van korte romans voor verschillende Favorietseries van uitgeverij Marken. In 2008, na afscheid te hebben genomen van Boekenbent, werd ze fulltime schrijver. Haar romans verschijnen o.a. bij uitgeverij Ellesy.

Van uitgever naar auteur, vanwaar deze overstap?

De uitgeverij ben ik ooit begonnen om in de eerste plaats mijn eigen boeken uit te kunnen geven en ook andere auteurs vooruit te helpen om hun boeken op de markt te brengen. Destijds sprong ik met Boekenbent letterlijk in een gat waardoor de uitgeverij een succes werd. Dat succes ging wel ten koste van mijn eigen schrijven. Vandaar dat ik na zes jaar besloot om Boekenbent over te dragen aan een collega en mezelf alleen nog maar te richten op het schrijven. Dat is nu zes jaar geleden en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Waar ligt je passie? Bij de kinderboeken, de familie- of de liefdesromans?

Met kinderboeken ben ik begonnen, maar al snel ontdekte ik dat het ook heel erg leuk was om romans voor volwassenen te schrijven. Dat deed ik toen nog een beetje tussendoor, al schreef ik destijds al wel de korte romans voor Favoriet. Na het afstoten van Boekenbent heb ik eigenlijk alleen nog maar romans geschreven. De wat spannendere romans waarin de romantiek niet ontbreekt vind ik het leukst om te schrijven.

Heb je nog een heel ander genre, waar we zo niets van weten?

Dat heb ik zeker. De spannende thrillerachtige roman zoals Bloedmooi en moddervet met ook een vleugje romance erin. Het was een uitdaging om die te schrijven en dat genre vind ik toch ook wel heel erg leuk om te doen. Misschien ga ik me daar ook nog eens in uitleven als ik tijd genoeg heb …

Waar haal je keer op keer je inspiratie vandaan? Je hebt inmiddels zoveel boeken geschreven.

De inspiratie ligt op straat en dat is vaak letterlijk zo. Dingen die je om je heen meemaakt, een artikel in een krant. Soms ga ik er ook voor zitten om een onderwerp of een thema te bedenken en dan komen tal van situaties voorbij. Soms is het een liedje zoals Zonnestralen. Het gebeurt ook wel dat ik met een thema begin om het vervolgens toch weer weg te leggen voor een andere keer. Het heeft met mijn stemming te maken of het onderwerp me op dat moment ‘pakt’.

Bekijk je zelf de plaatsen waarover je schrijft? Hoever ga je daarin? Een bezoekje aan een plek, een vakantie om sfeer te proeven of schrijf je liever uit je hoofd over een niet bestaande plek?

De meeste boeken die ik schrijf, spelen zich af in Nederland, vaak zelfs in mijn eigen omgeving of plaatsen waar ik ben geweest. Het gaat dus altijd om echt bestaande plaatsen. Met Google view is het tegenwoordig ook heel eenvoudig om digitaal naar een plek te gaan en daar rond te kijken. Ooit schreef ik een boek dat zich deels in Parijs afspeelt. Daar ben ik nog nooit geweest, maar met de hulp van boeken uit de bieb (Internet was nog niet zo uitgebreid als nu het geval is) heb ik toch een juiste sfeer en locatiebeschrijving neer kunnen zetten. Kennelijk zo goed dat kennissen zich afvroegen wanneer ik daar was geweest.
Voor Chinagirl, dat dit jaar uitkomt, ben ik wel in China geweest, niet speciaal voor dat boek, maar het leek me gaaf om er een boek over te schrijven. Er gebeuren daar dingen die je niet uit boeken of van het net kunt halen. Dan is het handig als je er echt bent geweest en de sfeer hebt geproefd.

Hoe combineer je zo’n fulltime baan met je gezin?

Ik ben pas met schrijven en de uitgeverij begonnen op het moment dat onze drie kinderen al op de basisschool zaten. In die tijd deed ik mijn werk in de rustige uurtjes dat er niemand thuis was. Het is altijd gelukt zonder dat ik het idee had dat ik of het een (mijn gezin) of het ander (mijn werk) maar half kon doen. Wat mijn gezin wel merkte is dat ik wat afwezig was als ik echt midden in een verhaal zat, dat is niet veranderd. Inmiddels zijn de kinderen volwassen en woont er nog maar een thuis. Mijn werktijd begint tussen half negen en negen uur en eindigt ‘ s avonds om acht uur. Tussendoor doe ik het huishouden en alle noodzakelijke dingen.

Heb je naast al je schrijfwerk nog tijd om zelf te lezen? En zo ja, wat zijn jouw genres?

O jawel, daar is tijd voor, al is het op dit moment wat minder omdat ik met veel nieuwe dingen bezig ben. Ik lees veel verschillende genres, van chicklit tot thriller, detectives, romans, fantasy. Mijn interesse is heel breed.

Wat is de volgende stap voor José Vriens? Bestaat er nog een overtreffende trap na zoveel succes?

Wat ik al eerder schreef: ik zou nog graag een thriller willen schrijven. En uiteraard lijkt het me fantastisch als een van mijn boeken verfilmd wordt. Dat is toch wel dé kroon op je werk.

Je bent zelf uitgever geweest. Laat je je boek nu gerust los bij de uitgever waar je het naartoe stuurt of houd je een vinger in de pap?

Bij de ene uitgever heb ik zelf een paar vingers in de pap, bij de andere laat ik het volledig aan hen over en dat kan ik dan ook met een gerust hart. Verder vind ik het nog altijd leuk om actief met alles rondom boeken bezig te zijn, ook de promotie op internet. Daar hoort dan ook weer een fraaie website bij die ik met veel plezier onderhoud. Aangezien ik het webbeheer van Ellessy in handen heb, ben ik altijd bezig met promotie van boeken. Ook het Valentijngenootschap is zo’n project waarin ik het webgebeuren op poten heb gezet en bijhoud. Tegenwoordig moet je als auteur zelf ook veel doen om je werk onder de aandacht van lezers te brengen, passief achterover leunen en maar wachten tot het goed komt, is er niet meer bij.

Vragen: Kirstin RozemaPersbericht

Ongeval plus postume bekentenis zetten boel op z’n kop in Schuld van José Vriens

Vriens weeft spanningselementen door de familieroman Schuld, waarin Anke een schuldbekentenis vindt van haar overleden vader. Liefdes- en familieromans kunnen namelijk ook best spanning bevatten, vindt de schrijfster, die een uitdaging ziet in het schrijven van een verhaal dat dieper gaat dan de beslommeringen rond een familie of stel.

Schuld vertelt het verhaal van Anke, die door een ongeluk haar beide ouders tijdens hun vakantie verliest. Vanaf dat moment is zij de eigenaar van een goedlopende drukkerij. Hoewel ze het moeilijk vindt om zonder haar ouders verder te gaan, lukt het haar toch om de zaak draaiende te houden. Er moet echter iemand bij komen om haar taak te verlichten. Die iemand dient zich aan in de persoon van Chiel, een aardige jongeman wiens handen niet verkeerd staan. Er bloeit iets op tussen Anke en hem. Haar leven lijkt weer de goede kant op te gaan tot Anke in de papieren van haar vader een schuldbekentenis vindt. Dat is het begin van het einde van haar vaders levenswerk.

José Vriens heeft na haar tijd als uitgever kinderboeken, romantische korte verhalen en verschillende vlot leesbare feelgoodromans geschreven. Nu ze als uitgever ook aan de andere kant van de boekenwereld heeft gestaan, legt ze de lat voor zichzelf als auteur misschien wel hoger, maar niet bewust. ‘Dat aspect werkt wel mee in de manier van marketing, het onder de aandacht brengen van een boek, het opzetten van een website en de meer zakelijke kanten van het uitbrengen van een boek’, aldus de schrijfster. ‘Misschien moet je tegenwoordig als auteur ook wel steeds meer een beetje je eigen uitgever zijn omdat door de inkrimpingen vaak geen groot reclamebudget meer voorhanden is. Je moet jezelf vandaag de dag echt een beetje in de markt zetten.’

Gemiddeld heeft de auteur twee maanden, met echte werkweken, om een boek af te ronden. Daarbij is er wel tijd voor ontspanning tussendoor, want het verhaal mag absoluut geen ‘moeten’ worden. Na het afronden van een boek neemt José tijd voor het loslaten van het verhaal, afscheid nemen van de personages, door één of twee dagen iets totaal anders te doen. En zelfs na een dag vol letters heeft José nog zin om boeken van andere schrijvers te lezen: ‘Lezen is mijn andere grote hobby. Ik heb een heel diverse smaak, van romans, chicklits, thrillers, detectives tot fantasy toe. Vrijwel alles komt een keer aan bod.’

Het volgende boek van Vriens dat dit jaar uit zal komen is een roman die zich gedeeltelijk in China afspeelt. Een jonge vrouw wordt teruggeworpen op zichzelf als haar iets ergs overkomt.

Schuld, familieroman
Auteur: José Vriens
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 251 3
Omvang: 288 pag.
Prijs: €18,50

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel en via internet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!