Meesterwerk

Meesterwerk Jose Vriens

Meesterwerk


Veronica besluit te stoppen met haar studie als het landgoed, dat al eeuwen in de familie is, verkocht moet worden omdat er een faillissement dreigt. Ze is bereid ver te gaan om dit te voorkomen, maar een huwelijk met de rijke makelaar Toonders is toch een beetje te veel van het goede. Een verzonnen verloofde geeft haar even respijt. Ondertussen zoekt ze naar manieren om aan het benodigde geld te komen. Het kan niet uitblijven dat haar zogenaamde verloofde erachter komt waarvoor ze zijn naam heeft misbruikt, en hij eist zijn plek naast haar op. De knappe Joop Brinkers heeft geld genoeg om het landgoed te redden. Hoe moeilijk moet het zijn met hem te trouwen als dat is wat hij wil?


Informatie

Uitgever Ellessy
Jaar van uitgave 2013
ISBN 9789086602339
E-book 9789402116410
Grote letterboek 9789036429382
Ontwerp www.artgen.nl

Bestel het boek bij Bol:
Interview

Is “Meesterwerk” volgens jou meer een liefdes- of een familieroman, en waarom?

Het is meer een familieroman omdat het verhaal vooral over de problemen van een gezin gaat. De oudste dochter probeert uit alle macht het erfgoed – een landgoed met bijbehorend landhuis – in de familie te houden. Daarnaast loopt er ook een romantische lijn doorheen met de nodige liefdesperikelen.

Hoe ben je tot dit verhaal gekomen? Wat heeft je geïnspireerd?

Bij ons in de omgeving vind je nog een paar heuse landgoederen die mijn fantasie altijd enorm hebben geprikkeld. Wie droomde er als jong meisje niet van om op een kasteel te wonen, op je paard over het landgoed te rijden en natuurlijk van die bijbehorende knappe jongeman. Het uithuwelijken van erfgenamen om aan geld te komen is ook wel een apart verhaal. Stel je toch eens voor dat je moet trouwen met een man die je niet kent en van wie je niet eens houdt! Dit verhaal heb ik in een modern jasje gestoken met een erfgename die net als ieder ander studeert en haar zakgeld in de supermarkt verdient. Wel een landgoed maar geen geld.

Van meerdere van je boeken kunnen lezers nu ook een e-book via jouw site (www.josevriens.nl) bestellen. Heb je al veel boeken op die manier verkocht en wat zijn de plannen voor de toekomst op dit gebied?

Vrijwel al mijn boeken zijn als e-book verschenen. Bij de meeste gaat dat automatisch via de uitgever, de andere boeken zet ik zelf om naar e-book. Dan zijn ze via de normale kanalen te kopen, maar mag ik ze ook zelf via mijn eigen website aanbieden. Er is toch behoorlijk wat belangstelling voor deze vorm van lezen. Vooral door de e-books niet te duur te maken voorkom je hopelijk ook dat mensen ze gaan hacken en illegaal verspreiden.

Op jouw hierboven genoemde site staat een aantal mogelijkheden om met jou in contact te komen. Heb je wel eens gedacht aan persoonlijke contacten, bijvoorbeeld door middel van een boekpresentatie, lezing, signeersessie of iets dergelijks?

Ja hoor, dat is heel leuk om te doen en daar ben ik ook best voor te vinden. Laatst heb ik nog een presentatie gegeven voor belangstellenden op de cultuurdag van de Zonnebloem bij ons in de stad. Er valt genoeg te vertellen over het schrijven zelf en over familie- en streekromans in het bijzonder. De belangstelling was ook groot en de reacties van de aanwezigen heel erg leuk.Recensie op Connie’s Boekenblog

Meesterwerk is een familie roman uit de serie Ellessy Relax, een reeks van ontspannen hedendaagse familie en liefdesromans bestemt voor een breed vrouwelijk lezerspubliek van alle leeftijden.
De auteur José Vriens heeft al meerdere boeken geschreven, Meesterwerk is echter het eerste boek dat ik van haar lees. Op de website www.josevriens.nl kunnen belangstellenden alles vinden over de auteur en de boeken die ze heeft geschreven, de boeken die nog komen en alles wat daarmee te maken heeft.

De familie van Veronica woont al generaties lang in een kasteel en beheren met liefde het landgoed dat erbij hoort. Zelf woont en studeert ze in Amsterdam waar ze bezig is met het derde jaar kunstgeschiedenis. Zonder aarzelen stopt Veronica met haar studie wanneer ze hoort dat het landgoed waarschijnlijk verkocht moet worden omdat er een faillissement dreigt. Om haar steentje bij te dragen gaat ze werken bij Tobias, een bekende restaurateur. Naast het salaris kan ze ook de steun van Tobias goed gebruiken. Ondertussen is ze vastbesloten om een plan te bedenken waarmee ze het landgoed kan redden. Tot haar afschuw is er echter al een plan dat alle problemen kan oplossen: een verstandshuwelijk met de rijke makelaar Anton Toonders. Er is geen haar op het hoofd van Veronica dat er aan denkt om het aanbod van de onsympathieke Anton aan te nemen.
Ter plekke verzint ze het verhaal dat ze al verloofd is met de knappe, maar vooral steenrijke Joop Brinkers. Zo heeft ze wat meer tijd om een grandioos reddingsplan te bedenken.
Het kan natuurlijk niet uitblijven dat de zogenaamde verloofde erachter komt waar ze zijn naam voor misbruikt heeft. Maar wat moet ze doen als hij ook werkelijk met haar wil trouwen? Hoe moeilijk moet dat zijn als dat is wat hij wil en zo het landgoed in de familie blijft?

Meesterwerk is vlot geschreven en leest prettig. Binnen no time had ik het boek uitgelezen.
In het begin van het boek gebeurt er eigenlijk niet veel, maar dat maakt niet uit omdat het grappig geschreven is. De humor die regelmatig in het boek te vinden is één van de leuke dingen in dit boek. Wanneer de nepverloofde op komt dagen is dit niet origineel of onverwacht. Toch moest ik tijdens het lezen grijnzen omdat het erg vermakelijk geschreven werd. De romantische momenten waren mij soms iets te zwijmelend en spraken wat minder aan.

Veronica vond ik een sterk en sympathiek hoofdpersoon. Ze is zo vol plannen en goede bedoelingen. Ze heeft een doel maar is niet altijd even handig in haar acties om dat doel te bereiken en loopt dan vast. Maar dat maakt haar nu juist echt en leuk om over te lezen. Ze ontwikkelt zich in het boek en ontdekt met vallen en opstaan wat ze wil en hoe ze om kan gaan met tegenslagen. Haar emoties worden goed beschreven.
De andere personages zijn minder uitgewerkt, met name bij haar ouders vond ik dat wel storen. Naar mijn gevoel gingen ze veel te makkelijk met Veronica en haar gevoelens om.
Tobias daarentegen vond ik juist integer en warm overkomen.

Het verhaal is zeker geen standaard ‘jongen ontmoet meisje en na wat problemen leven ze lang en gelukkig’. Zonder spoilers neer te willen zetten kan ik wel zeggen dat er veel gebeurt in het verhaal. Er zijn geheimen, onthullingen en alle aspecten die horen bij de strijd tussen gevoel en verstand. En uiteindelijk gaat het boek toch net wat anders lopen dan je in het begin gedacht had.

Het is een oud thema in een nieuw modern jasje. De jonkvrouw die moet trouwen om het familie kasteel te redden. Goed gedaan en toch merkte ik tijdens het lezen dat het me net niet helemaal wist in te pakken en overtuigen. Bij een kasteelverhaal lees ik liever over oude tijden waarbij ik kan genieten van alle beschrijvingen over kleding, gebruiken en noem maar op. Dat heeft dus niet zozeer met de vertelkunst van de auteur te maken maar meer met mijn eigen hersenkronkels.

Geplaatst door Connie Flipse: 3.5 sterrenRecensie op Boekenbijlage
6-februari-2014 | Categorie: Lichte literatuur
Meesterwerk – José Vriens – Ellessy Relax – 291 blz.

Veronica is jonkvrouw. Ze woont in een kasteel met een prachtig landgoed er omheen. Ze studeert in Amsterdam en werkt, wanneer ze tijd heeft, bij Tobias, waar ze hem helpt met het herstel van schilderijen. Een perfect plaatje, ware het niet dat er veel te weinig geld is om het landgoed te onderhouden. Een wetenschap, waar Veronica per ongeluk achter komt. Ze heeft net een akkefietje achter de rug met Joop Brinkers, die verantwoordelijk is voor een ongeluk met Veronica’s fiets. Een ongeluk, dat ze zelf in scène had gezet om een nieuwe fiets te krijgen.
Wanneer Veronica te horen krijgt over de grote problemen thuis, staat haar besluit vast. Ze stopt met studeren. Ze gaat zoveel mogelijk werken om geld te verdienen.

Dan hoort ze dat haar ouders heel andere plannen hebben. Middeleeuwse plannen, vindt ze. Bovendien staat ze er compleet niet achter.
Om tijd te winnen verzint ze een smoes, die al snel serieuzer wordt dan ze ooit heeft durven dromen. Ze zit vast. Er is geen ontkomen meer aan. Alles komt weer goed, dat is zeker. Maar is dit wat ze wil? Of krijgt het zwarte randje om haar idee toch langzaam glans?

Een heerlijke familieroman van de hand van José Vriens. Zo’n boek, waarvan je vanaf de eerste bladzijde weet dat het je pakt, dat het boeit. José pakt een ouderwets thema op en weet het in een modern jasje te gieten. Een onderwerp, waarvan menigeen zal denken dat het uit de tijd is, maar wat hoogstwaarschijnlijk vaker voorkomt dan we voor mogelijk houden. José giet spanning, romance en humor in een gezellig jasje. Met kromme tenen leef je mee met Veronica, vervloek je als het ware haar domme zet, maar kan ze anders? Het verhaal sleept je mee in een verbintenis die alles moet redden. Maakt geld gelukkig? Dat is de grote vraag, die zich over het hele verhaal uitsmeert. Ja, absoluut, denk je het ene stuk. Nee, van geen kant, weet je even later. Of toch?

Een gezellig verhaal, een typische José Vriens. Gewoon een leuk, mooi verhaal, zonder geweld en andere, vaak typische Nederlandse “toestanden”. Geen gescheld, geen geharrewar, geen seksscènes met weet ik wie erbij. Een familieroman, staat er op de cover en dat is het zeker.

Door Kirstin RozemaRecensie The S word

4 / 5 stars
Meesterwerk is een waar meesterwerk, een heerlijke roman om bij weg te dromen op de bank. De studente Veronica geniet van het studentenleven in Amsterdam en ontmoet in het begin van dit boek de rijke en knappe Joop Brinkers. Mijn eerste reactie was, weer een roman waar de geliefden elkaar op de eerste pagina al ontmoeten. Veronica gaat echter stoppen met haar studie en verlaat Amsterdam. Ze gaat weer terug naar huis om haar ouders te helpen om het familiekasteel waar ze wonen te behouden voor verkoop. Tegenwoordig schijnt dit een veel voorkomend probleem te zijn bij kasteeleigenaren. Een hele omschakeling van stad naar platteland. Veronica is een jonge impulsieve meid die ineens voor belangrijke keuzes komt te staan. Ze neemt dan niet altijd de beste beslissing en dat maakt dit boek zo heerlijk, natuurlijk en echt! Ze komt er op een harde manier achter dat er meerdere oplossingen zijn voor een probleem, zaak is welke keuze maak je zelf? Een mooie gedachte.
Jose Vriens schrijft bloemrijk, je ziet jezelf al door de gangen van het kasteel dwalen of door de weilanden gaan. Strijd om te behouden wat er altijd was en toch meegaan met de moderne en financieel moeilijke tijd. Dit zijn onderwerpen die ter sprake komen en maakten dat mijn eerste gedachte misschien helemaal niet klopte….echt een aanrader voor romanliefhebbers.

Door Diane KooistraRecensie van de Boekensalon

In een opwelling besluit Veronica te stoppen met haar studie kunstgeschiedenis in Amsterdam als blijkt dat haar ouders grote financiële zorgen hebben. De onderhoudslasten van het familielandgoed zijn zo hoog geworden dat er zelfs sprake is van verkoop. Om ook geld in te brengen gaat ze werken bij Tobias, een bekende restaurateur in het plaatselijke dorpje. Onverwacht krijgt ze een aanzoek voor een verstandshuwelijk met als onderpand geldinvesteringen voor vernieuwing van het landgoed. Is dit de oplossing voor het redden van huize Oldeborg? Veronica wordt geconfronteerd met heftige emoties, ook als blijkt dat er nog een geschikte verloofde op de achtergrond is. Een met vaart geschreven roman met een romantische ondertoon, waarin de spanning tot het einde wordt volgehouden. De auteur hanteert een vlotte pen met veel dialoog en realisme in de beschrijving van emoties. Nadat de auteur kinderboeken heeft geschreven, verschenen er diverse liefdes- en familieverhalen van haar hand.Persbericht

José Vriens steekt met “Meesterwerk” oude thema’s in een modern jasje

Roosendaal – Een landgoed, een erfgename en een uithuwelijking: dat is waar het in “Meesterwerk” om draait. Stuk voor stuk onderwerpen uit de oude doos, maar niet voor auteur José Vriens. Zij heeft het aloude thema zo weten uit te werken dat er een boeiende en vooral moderne familieroman is ontstaan.

‘Het is een verhaal geworden dat voornamelijk over de problemen van een gezin gaat’, licht José toe. ‘De oudste dochter probeert uit alle macht het erfgoed – een landgoed met bijbehorend landhuis – in de familie te houden. Daarnaast loopt er een romantische lijn doorheen met de nodige liefdesperikelen.’
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de inspiratiebron van de schrijfster.
José: ‘Bij ons in de omgeving vind je nog een paar heuse landgoederen die mijn fantasie altijd enorm hebben geprikkeld. Wie droomde er als jong meisje niet van om op een kasteel te wonen, op je paard over het landgoed te rijden en natuurlijk van die bijbehorende knappe jongeman. Het uithuwelijken van erfgenamen om aan geld te komen is ook wel een apart verhaal. Stel je toch eens voor dat je moet trouwen met een man die je niet kent en van wie je niet eens houdt! Dit verhaal heb ik in een modern jasje gestoken met een erfgename die net als ieder ander studeert en haar zakgeld in de supermarkt verdient. Wel een landgoed maar geen geld.’

Publieksvriendelijk

Vrijwel alle boeken van José Vriens zijn inmiddels als e-book verschenen. Bij de meeste gaat dat automatisch via de uitgever, de andere boeken zet ze zelf om naar een e-book. Dan zijn ze via de normale kanalen te kopen, maar mag ze ze ook zelf via haar eigen website (www.josevriens.nl) aanbieden.
‘Er is toch behoorlijk wat belangstelling voor deze vorm van lezen’, zegt de auteur. ‘Vooral door de e-books niet te duur te maken, voorkom je hopelijk ook dat mensen ze gaan hacken en illegaal verspreiden.’
Verder geeft José graag een boekpresentatie of een signeersessie. ‘Dat vind ik erg leuk om te doen. Laatst heb ik nog een presentatie gegeven voor belangstellenden op de cultuurdag van de Zonnebloem bij ons in de stad. Er valt genoeg te vertellen over het schrijven zelf en over familieromans in het bijzonder. De belangstelling was dan ook groot en de reacties van de aanwezigen heel erg leuk.’
Zo zoekt de auteur dus steeds naar mogelijkheden om het haar lezers zo aangenaam mogelijk te maken en om met ze in contact te komen.

Meesterwerk, familieroman
Auteur: José Vriens
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 233 9
Omvang: 292 pag.
Prijs: € 18,50

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!