In een net gevangen

In een net gevangen Jose Vriens

In een net gevangen


Maritiem bioloog Carly doet onderzoek naar het effect van vissen met sleepnetten in de Waddenzee. Haar onderzoek roept weerstand op bij de plaatselijke vissers, die bang zijn om hun broodwinning te verliezen. Carly wordt aan alle kanten tegengewerkt: in winkels wordt ze niet geholpen, mensen kijken haar niet aan en er wordt zelfs ingebroken in haar vakantiehuisje. Maar zij laat zich niet uit het veld slaan!Informatie
Uitgever Zomer & Keuning
Jaar van uitgave 2013
ISBN 9789401900782
E-book 9789401900799
Grote letterboek

Luisterboek fragment

Bestel dit boek


Recensie door Thea the bookgirl

Mijn mening:
Een heerlijk feelgood verhaal welke de lezer meeneemt naar het prachtige Vlieland waar hoofdpersonage Carly onderzoek doet naar de schadelijke gevolgen van het vissen met sleepnetten. Het verhaal is in een prettige schrijfstijl geschreven en laat zich dan ook vlot lezen. Vanaf de eerste pagina raak ik in de ban van het verhaal en wil deze in één keer uitlezen, weten hoe het Carly op Vlieland vergaat. Het boek heeft mij dan ook enkele uren leesplezier bezorgd.

Zeebioloog Carly Graafland wordt door Blueplanet naar Vlieland gestuurd om de schadelijke gevolgen van het vissen met sleepnetten te onderzoeken. „Met sleepnetten vissen was de ergste methode die er was. Ze zakten tot op de zeebodem en trokken alles wat daar leefde kapot, zonder enig respect voor welk levend schepsel dan ook. Vaak waren de mazen van de netten ook nog eens zo klein dat alles gevangen werd wat voor het net kwam, zonder kans op ontsnappen. Zelfs de zeebodem werd niet gespaard met deze manier van vissen.”

Op het strand ontmoet Carly de 11-jarige Florian Noordhuizen, hij verzamelt fossielen en weet veel over de natuur op Vlieland. Zijn moeder is zes jaar geleden overleden, zijn vader is visser en vaak van huis. Tussen Carly en Florian klikt het al snel, maar zijn stugge en afwijzende vader Lubbe wil niet dat Florian nog langer contact heeft met Carly. Ook weigert hij haar te helpen bij haar onderzoek en waarschuwt haar voor de vissers. Zij zijn bang om hun broodwinning door het onderzoek te verliezen en willen het liefst dat zij zo snel mogelijk van het eiland vertrekt.

„Als ze Noordhuizen moest geloven, kon ze zo’n beetje niemand vertrouwen, deed iedereen hier op het eiland zijn best haar tegen te werken en stonden ze haar allemaal naar het leven. Dat kon ze zich echt niet voorstellen. Ze weigerde om zich bang te laten maken door een paar mensen die niet snapten wat ze hier precies kwam doen. Ze deed niemand kwaad met haar onderzoek. Zo moeilijk was dat toch niet te begrijpen?”

Carly ondervindt veel tegenwerking van de bewoners op Vlieland. Zij doen er alles aan om haar onderzoek te dwarsbomen. Zo wordt Carly’s gehuurde roeiboot gestolen, weigert men haar te helpen in de winkels en kan ze nergens een nieuwe roeiboot of fiets huren. Waddengids Douke is de enige die haar helpt bij haar onderzoek en haar meeneemt naar plekken die ze alleen niet gevonden zou hebben. Hij weet veel over de Waddenzee en zijn bevolking, kent de bijzonderheden van de vissersboten, weet wie er met sleepnetten vissen, kent de regels en wetten over het vissen en hij heeft een boot waarmee ze haar onderzoek voort kan zetten. Maar is hij wel te vertrouwen of heeft hij een dubbele agenda?

Lubbe vertelt Carly dat ze Douke niet moet vertrouwen, hij zou de vissers welke vissen met sleepnetten van te voren gewaarschuwd hebben uit de buurt te blijven van de plekken waar hij Carly mee naar toe nam. Dit zal een vertekening geven van haar onderzoek. Wie is Douke Jouksma? Is hij wie hij zegt te zijn?

„Douke had het volgens Lubbe zo geregeld dat er minder boten waren geweest dan normaal op de plekken waar hij haar mee naartoe had genomen. Hieruit kon ze de eenvoudige conclusie trekken dat er dan ook meer vogels en zeehonden waren geweest dan normaal. Op zich gunstig voor de dieren, maar niet erg waarheidsgetrouw, en dat was nu net wel de bedoeling. Wat had dit hele onderzoek dan nog voor zin? Wat was het motief van Douke geweest om haar te helpen? Moest hij in opdracht van zijn vader haar onderzoek dwarsbomen? En wat moest ze dan van hemzelf denken? Hoe eerlijk was hij over de rest geweest van wat hij haar verteld had?”

Er wordt ingebroken in het vakantiehuisje waar Carly verblijft. Haar laptop met alle gegevens van het onderzoek en haar verrekijker zijn verdwenen. Wie heeft dit op zijn geweten? Was het Douke? Was het Lubbe? Was het een van de vissers uit het dorp? Of toch een zwerver zoals de politie vermoedt?

“De tegenwerking van de botenverhuurders; de winkeliers die haar geen eten wilden verkopen; Douke die niet eerlijk tegen haar was geweest; dat rare incident op het strand vandaag en nu die inbraak. De maat was echt vol. Ze ging naar huis. Ze zou naar huis gaan. Het had geen enkele zin meer om nu nog te blijven. Haar werk was verdwenen. Ze voelde zich niet echt welkom hier.”

Carly wil niet langer op het eiland blijven, haar werk was immers verdwenen, alles stond op de laptop die meegenomen is. Ze besluit terug te gaan naar haar appartement en werk in Amsterdam. Maar ook in Amsterdam blijkt Carly niet veilig te zijn…

Een feelgood roman kan natuurlijk geen feelgood roman zijn zonder dat er liefde en romantiek om de hoek komen kijken. Ook in dit verhaal ontbreekt het niet aan deze elementen. Zal Carly de man van haar dromen vinden?

„Te laten merken dat ze iets voor hem voelde? Hem duidelijk te maken dat hij geen moeite meer hoefde te doen een vrouw te zoeken, dat zij er wilde zijn voor hem? Kleine kans dat hij haar anders zag dan een vrouw die hem kon helpen, en helemaal niet als een mogelijke partner. Dat risico moest ze dan maar nemen. Dan wist ze in ieder geval waar ze aan toe was.”

4 sterrenRecensie op Chicklit

In een net gevangen van José Vriens is met recht een Polderthriller te noemen. Zonder daarmee afbreuk aan het verhaal te doen, want het verhaal is verrassend goed. Maar het is zo oer-Hollands, dat ik er niets anders van kan maken. Het is een Polderthriller.

En juist in het feit dat het zo’n oer-Hollands boek is, ligt de kracht van het verhaal. Want Vriens heeft zich niet laten verleiden door ‘dure’ grapjes als ingewikkelde reizen naar verre landen en het te pas en te onpas trekken van de creditcard, waardoor het lijkt alsof de hoofdpersoon altijd geld heeft.

Nee, José heeft maritiem bioloog Carly naar een waddeneiland en Amsterdam laten gaan. Veel verder dan de Belgische grens kwam Carly niet in dit boek. Ze wordt beroofd van haar laptop, maar krijgt niet direct ‘zomaar’ het nieuwste van het nieuwste. Het is allemaal lekker normaal gebleven. Ik durf zelfs te zeggen: de oer-Hollandse nuchterheid sijpelt op alle mogelijke manieren in dit boek door.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat is de stelregel van de gemiddelde Nederlander, maar ook van het boek In een net gevangen. En daarmee zal José de harten van de Nederlandse lezer(es) winnen. Gewoon, met die typisch Nederlandse instelling.

Door Marlies Postma-Sienot voor Chicklit


Recensie op The S word

Samenvatting:
Maritiem bioloog Carly doet onderzoek naar het effect van vissen met sleepnetten in de Waddenzee. Haar onderzoek roept weerstand op bij de plaatselijke vissers, die bang zijn om hun broodwinning te verliezen. Carly wordt aan alle kanten tegengewerkt: in winkels wordt ze niet geholpen, mensen kijken haar niet aan en er wordt zelfs ingebroken in haar vakantiehuisje. Maar zij laat zich niet uit het veld slaan!

Leeservaring:
4 / 5 stars
Het verhaal van Carly heeft voor een paar heerlijk leesuren gezorgd, een vrouw van begin 30 die onderzoek doet naar het sleepnetvissen op Vlieland en ondertussen bezig is met de dagelijkse dingen waar meiden van die leeftijd mee bezig zijn.
Ze leert de Vlielanders kennen als een vriendelijk volk totdat ze er op het eiland achterkomen dat ze niet gewoon op vakantie is. Alles zit dan tegen, gestolen huurboot, geen boodschappen kunnen doen en uiteindelijk een inbraak in haar vakantiehuisje. Ze probeert het vol te houden met de hulp van een paar mensen die haar wel bij willen staan maar keert uiteindelijk terug naar haar appartement in Amsterdam. Maar zelfs daar is ze niet veilig….
Naast deze verhaallijn met een vleugje spanning is er gelukkig ook romantiek.
Ze leert namelijk ook 2 mannen kennen op Vlieland en wordt hopeloos verliefd. Ik vertel niet op wie maar eigenlijk is het al snel duidelijk hoe dit af zal lopen. Vind ik niet erg,
Wat ik wel heb gemist is een proloog want na zo’n mooi verhaal zou je eigenlijk willen lezen dat ze nog lang en gelukkig leven. Doen ze dat in Amsterdam of toch op het eiland…

Dit boek heeft me van begin tot eind geboeid. Jose Vriens heeft een heerlijke schrijfstijl dat echt weer uitnodigde tot lezen

Door Diane Kooistra voor The S wordRecensie op Whoopsie Leesie

Carly, maritiem bioloog, doet onderzoek naar het effect van vissen met sleepnetten in de Waddenzee. Ze huurt hiervoor een huisje op Vlieland. Al snel merkt ze dat de plaatselijke vissers helemaal niet blij zijn met haar komst. Ze zijn bang om hun broodwinning te verliezen en werken haar op allerlei manieren tegen.

Recensie: ★★★★★

Carly’s gehuurde bootje is weg, ze mag geen ander bootje huren, er wordt ingebroken in haar vakantiehuisje, ze wordt in winkels niet geholpen…
Ze ontmoet de behulpzame Douke en de norse Lubbe met zijn openhartige zoon Florian. Welke van deze mannen te vertrouwen is, wordt redelijk snel duidelijk, maar wat de onbetrouwbare allemaal in zijn schild voert en welke consequenties dat heeft, voorzie je als lezer toch niet meteen.
In een net gevangen is een makkelijk weg te lezen verhaal zonder al te veel diepgang dat zeker mensen die van de Wadden houden aan zal spreken.

Door Elsbeth voor Whoopsie Leesie


Recensie op de Boekensalon

Zeebiologe Carly Graafland (31) wordt door Blueplanet naar Vlieland gestuurd om de schadelijke gevolgen van de intensieve visserij te onderzoeken waarbij veel bijvangst is die wordt vernietigd. Ze ontmoet er de 11-jarige Florian: zijn moeder is overleden, zijn vader vaart op zee, maar is nu aan wal. Lubbe Noodhuizen (40) is stug en afwijzend. Douke Jouksma (28) biedt aan haar bij het onderzoek te helpen. De bewoners dwarsbomen haar op alle fronten. Als er bij haar wordt ingebroken en haar laptop verrekijker en andere zaken worden gestolen, verdenkt ze Douke daarvan, ondanks zijn versierpogingen. Florian doet zijn best Carly aan zijn vader te koppelen. Een makkelijk, vloeiend geschreven, niet diepgaand, verhaal waarin het milieuprobleem wat oppervlakkig wordt uitgewerkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!