Groen

Groen Jose Vriens

Groen


Als alleenstaande moeder Meike de aantrekkelijke Geert leert kennen, duurt het niet lang voor hij bij haar intrekt. Meike is dol­verliefd, en dolblij dat haar zesjarige zoontje Rick weer een vader­figuur in zijn leven heeft. Deze man wil ze nooit meer kwijt! Haar bezitterige gevoelens leiden tot een ongekende jaloezie waarmee ze juist datgene wat haar zo lief is, op het spel zet.


Informatie
Uitgever West-Friesland
Jaar van uitgave 2013
ISBN 9789020531343
E-book 9789020531350
Grote letterboekRecensie op Whoopsie Leesie

De alleenstaande moeder Meike heeft uitzonderlijk veel last van jaloezie en gaat daarin heel ver.
Door haar jaloezie is haar huwelijk stukgelopen, maar in plaats van ‘gescheiden vrouw’ doet ze zich voor als ‘weduwe’. Ook haar zoontje denkt dat zijn vader is overleden. Het duurt even voordat je als lezer doorhebt dat de vader ‘nog ergens moet zijn’…Recensie: ★★★★★

Meike leert Geert kennen; een leuke man, gemakkelijk in de omgang, ook met andere vrouwen. Weer probeert Meike controle te krijgen over het leven van de man die ze liefheeft.
José Vriens laat zien hoe jaloezie haar verteert en steeds meer bezit van haar neemt. Maar ook laat de auteur zien hoe Meike het probeert te overwinnen.
Groen bevat inzicht in de menselijke geest, een stukje psychologie waardoor het de moeite waard is om te lezen en uitstijgt boven de doorsnee familieroman!

Door Elsbeth voor Whoopsie LeesieRecensie op Chicklit

Meike ziet groen van jaloezie. Dat dat een bommetje kan zijn onder een relatie, is wel gebleken in haar vorige huwelijk met Bart. Als alleenstaande moeder leeft Meike haar leven. Totdat ze na een aanrijding geholpen wordt door Geert, een aardige, nette loodgieter. Hij laat er geen gras over groeien en ook zij wordt dolverliefd. Heel snel is hij onderdeel van het leven van Meike en haar zoontje Rick. Ze springen gelijk in het diepe, tot ongenoegen van Meikes moeder. Binnen een paar maanden wonen ze samen. Rick is dolblij, na het verlies van zijn vader, weer een man in huis te hebben. Dan begint het verleden van zowel Geert als Meike op te spelen en het wordt spannend of ze de niet uitgesproken en geregelde zaken een plek kunnen geven.

Jaloezie is de rode draad in Groen. Meike ziet wel in dat haar jaloezie een punt is, maar toch lukt het haar niet om het uit te schakelen. Dat heeft de nodige consequenties en zorgt ervoor dat de sfeer tijdens veel uitjes, waarbij Geert voldoende aandacht krijgt van dames, verpest wordt. Gelukkig kan ze het met Geert bespreken en ook al vindt hij het niet leuk, toch kan hij er goed mee omgaan. Dat en pure liefde voor haar brengt Meike enigszins tot rust.

José Vriens heeft een goed leesbaar boek geschreven, wat helaas niet erg de diepte ingaat. Het verhaal is wat versimpeld, zo kan ik me niet voorstellen dat Rick nooit eens twijfelt aan de aanwezigheid van Geert. Dat je de jaloerse gevoelens zo herkenbaar en tastbaar voelt, compenseert veel. Ook de spanningsopbouw (waarom mag Rick zijn grootouders van zijn vaders kant niet zien, als hij overleden is? Is Geert wel echt gescheiden van zijn vorige vrouw?) is goed. Het tipje van de sluier wordt op precies de goede momenten opgelicht. Dat maakt het toch tot een fijn te lezen boek.

Door Suzanne Tóth-Pál voor ChicklitRecensie op Boekensalon

Groen van jaloezie, dat is wat Meike is. Een alleenstaande, werkende moeder met zoontje Rick van 6. Hij vertelt iedereen dat zijn vader Bart overleden is en Meike bevestigt dat. De praktijk blijkt echter heel anders. Daar komt ook Meikes nieuwe vriend Geert achter. Die zelf ook niet eerlijk is in alles. Het verhaal beslaat een paar maanden waarin Meike en Geert snel gaan samenwonen; veel dagelijkse beslommeringen worden beschreven waarbij de jaloezie van Meike een dominante rol speelt. Het karakter van Meike wordt behoorlijk uitgewerkt; haar ouders en een collegaatje spelen een bescheiden rol. Het boek speelt zich af in Noord-Brabant.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!