Gevangen in ijs

Gevangen in ijs Jose Vriens

Gevangen in ijs


Floris gaat samen met zijn ouders en zijn zusje Marije op skivakantie in Zwitserland. Ze logeren in het pension van de Vrindels. Meneer Vrindel snijdt uit hout allerlei dierenfiguurtjes. Hij laat Floris en Marije wat foto’s en tekeningen zien die hij als voorbeeld gebruikt. Daar zit een tekening van een aardmannetje bij. Floris gelooft niet dat die echt bestaan, totdat hij vreemde dromen krijgt waar die aardmannetjes en meneer Vrindel in voor komen.
Als meneer Vrindel zijn hulp vraagt om een verdwenen meisje uit het dorp te gaan zoeken, aarzelt Floris geen moment. Hij gaat op onderzoek uit in de grotten waar het meisje voor het laatst is gezien. Die tocht is niet zonder gevaar. Een stel ijskoude gasten, blijken nog veel meer verdwijningen op hun geweten te hebben. Dan krijgt Floris hulp uit een onverwachte hoek.Informatie
Uitgeverij Boekenbent
2003
ISBN 90-77339-41-8
paperback
Illustraties van Monica Peters-Westhoff Carvalhal
162 pagina’s

~~~~~


Recensie Leeswelp 2002


Tijdens een skivakantie in Zwitserland ontvangt Floris, lid van een modelgezin uit een boekje of reclamespot (vader, moeder, zoon, dochter), signalen uit een andere wereld. In zijn dagdromen en ook 's nachts duiken steeds weer aardmannetjes op, wier gesprekken hij goed volgen kan. Hij wordt door hen uitverkozen om een meisje uit de handen van de IJskristallen te redden. Eerder ongewild wordt hij op zijn avontuurlijke tocht door de grotten vergezeld door zijn zusje Marije. Ze ontdekken een bevroren wereld, waarin wilde dieren, mensen en ook aardmannetjes gevangen zitten.


Geen van deze bevroren wezens is tijdens zijn onderaards verblijf verouderd. Ook de terugkeer in de bewoonde wereld verloopt voor dit hele gezelschap zoals in de sprookjes. Want enkel de sprookjeshelden/innen overbruggen de tijdsdiscrepantie tussen deze en gene wereld moeiteloos: na een lang verblijf in de andere wereld keert hij/zij nog even jong en fris terug in deze wereld. Doornroosje ontwaakt onveranderd uit haar honderdjarige slaap en Sneeuwwitje heeft tijdens haar doodsslaap niets van haar schoonheid verloren. Bij de helden daarentegen, uit de sagen die in een andere wereld verbleven, voltrekt zich bij hun terugkeer in deze wereld het verouderingsproces in een versneld tempo aan hun lichaam. Ze worden grijsaards en in een mum van tijd vervallen ze tot as. Het ligt voor de hand dat de auteur aan zijn verhaal de optimistische wending uit de sprookjes gegeven heeft. Op het einde wordt er een groot feest gegeven, want het was voor iedereen een blij weerzien met de personen die al zo lang als vermist opgegeven waren en dood gewaand werden. (Harlinda Lox)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!