Genoeg

Genoeg Jose VriensGenoeg!


Als Krista haar oude liefde Noud weer tegenkomt, kan ze niet ontkennen dat ze nog altijd iets voor hem voelt. Ze verzet zich in eerste instantie tegen die gevoelens, want Noud heeft een niet al te rooskleurig verleden. Hij gebruikte drugs en raakte op het criminele pad; misstappen waarvoor hij in de gevangenis heeft gezeten. Naar eigen zeggen heeft hij boete gedaan en is hij nu een ander mens. Noud is haar bovendien nooit vergeten. Hij wil opnieuw beginnen met haar en belooft haar dat alles anders zal worden als ze het met hem aandurft. Krista vertrouwt hem en besluit ervoor te gaan. Dat lijkt goed te gaan, tot ze hem er opnieuw op betrapt.


Dit boek is een zelfstandig te lezen vervolg op het eerder verschenen Verbroken vertrouwen.


Informatie

Uitgever Zomer en Keuning
Jaar van uitgave 2013
ISBN 9789059778740
E-book 9789059778757
Grote letterboek 9789089622013

Update 2-12-2013: Binnenkort verschijnt de tweede druk van dit boek!


Nog enkele boeken uit eigen voorraad leverbaar als je een gesigneerd exemplaar wilt hebben.

Recensie door Thea the Bookgirl

Het verhaal:
Als Krista haar oude liefde Noud weer tegenkomt, kan ze niet ontkennen dat ze nog altijd gevoelens voor hem heeft. Maar Noud heeft een verleden als drugsgebruiker en crimineel. Niet bepaald een type waarmee je nog lang en gelukkig kunt leven. Maar Noud zegt echter dat hij zijn leven heeft gebeterd. Hij is haar nooit vergeten en belooft dat alles anders zal worden als ze het met hem aandurft. Krista gaat ervoor en het lijkt goed te gaan, totdat ze hem er opnieuw op betrapt iets te hebben gebruikt.

Mijn mening:
Een meeslepend lees-lekker-weg verhaal, geschreven in een prettige schrijfstijl welke zich vlot laat lezen. In het verhaal gaat het om de vraag of er een gezamenlijke toekomst voor Noud en Krista is weggelegd. Zal het verleden voor immer tussen hen in blijven staan? Genoeg! is het zelfstandig te lezen vervolg van Verbroken vertrouwen waarin we lazen over Noud’s verslaving welke leidde tot een gevangenisstraf en een breuk tussen Krista en Noud. In Genoeg! lezen we hoe het verder gaat met Krista en Noud nu hij weer op vrije voeten is.

„Krista had zich hun eerste ontmoeting zo heel anders voorgesteld. Niet zo onverwacht, zonder dat ze zich ergens op had kunnen voorbereiden. Ook niet in het bijzijn van zijn hele familie. Het was bijna anderhalf jaar geleden dat ze hem voor het laatst had gezien.”

Noud heeft zijn gevangenisstraf erop zitten, een maand geleden is hij vrijgekomen. Krista had hem graag bezocht in de gevangenis, maar hij wilde haar niet zien, hij verbrak hun relatie en sloot haar buiten. En nu staat hij onverwachts voor haar neus. Ze heeft nog veel vragen aan hem waarop ze graag een antwoord zou willen hebben.

En haar gevoelens voor Noud, houdt ze nog van hem? Zou ze opnieuw een relatie met Noud aandurven? “Ze wilde niet opnieuw een speelbal van zijn wisselende stemmingen worden. Niet opnieuw die onzekerheid.” Haar ouders zullen een hernieuwde relatie met Noud niet toejuichen, ze waarschuwen Krista dan ook bij hem uit de buurt te blijven, bang dat het opnieuw fout zal gaan.

„Toch wilde ze haar moeder geruststellen en zeggen dat ze niets meer voor Noud voelde en zeker niet opnieuw met hem zou beginnen. Maar iets weerhield haar daarvan. Ze wilde nog geen definitieve beloften doen.”

Krista heeft met veel moeite haar leven weer opgebouwd; haar studie afgerond en een jaarcontract op zak voor een baan bij haar stagebedrijf. Samen met Elsa heeft ze woonruimte in Eindhoven gevonden. Is er in haar leven nog wel ruimte voor Noud en alle onzekerheden, angsten die dit met zich mee zal brengen?

„Waarom was hij teruggekomen? Had hij niet beter weg kunnen blijven? Ze stond al op een tweesprong in haar leven, tussen school en werk, daar kon geen derde splitsing bij. Niet nu. Hij was echt op het verkeerde moment teruggekomen. Beter was hij voorgoed weggebleven.”

Krista vecht tegen haar gevoelens voor Noud maar kan er uiteindelijk niet meer omheen; ze houdt nog steeds van hem. En hij van haar. „Konden ze echt opnieuw beginnen, zonder de last van het verleden?”

Een hernieuwde relatie met hem leidt tot onenigheid en een breuk met haar ouders. Zij kunnen niet vergeten wat Noud hun dochter en zijn ouders heeft aangedaan en willen geen contact met hem. Krista vindt dat ze hem een tweede kans moeten geven, moeten accepteren dat zij verder wil met Noud.

„Jullie kennen hem helemaal niet. Jullie hebben hem niet gezien en niet met hem gesproken de laatste tijd. En toch veroordelen jullie hem zonder de feiten te kennen, alleen afgaand op het verleden.”

„Ze was nu op één dag haar familie kwijtgeraakt, was erachter gekomen dat ze nog altijd van Noud hield en moest de standvastige volwassene spelen als het op problemen aankwam. Het enige lichtpuntje was dat ze zeker was van Nouds liefde voor haar. Zij hield ook van hem, daar twijfelde ze niet aan. De leeuwen en beren die ze nog op hun weg tegen zouden komen moest ze verslaan, met of zonder Nouds hulp.”

Hebben Noud en Krista een toekomst samen? Zal het verleden voor altijd tussen hen in blijven staan en leiden tot een definitieve breuk? Zal Noud de drugs voorgoed de rug toe kunnen keren en blijven werken aan het opbouwen van zijn leven? En haar ouders; kunnen zij het verleden vergeten, Noud accepteren en de breuk met Krista herstellen?

3,5 sterrenRecensie door Boekensalon

Zelfstandig te lezen vervolg op ‘Verbroken vertrouwen’* waarin de relatie tussen Krista en Noud stukloopt op zijn drugsgebruik en crimineel gedrag. Noud is inmiddels vervroegd vrijgelaten en hoewel hij Krista gedurende zijn gevangenschap niet wilde zien, lijkt het er toch op, dat zij de relatie weer kunnen oppakken. Er wordt zelfs over samenwonen gesproken. Maar eenvoudig is het allemaal niet: Krista’s ouders hebben veel problemen met haar keuze en voor Noud blijkt het erg moeilijk met problemen om te gaan. Gemakkelijk geschreven boek met levensechte personages, dat op een geloofwaardige wijze de moeilijkheden van een ex-drugsverslaafde (en zijn/haar familie en vrienden) beschrijft. Het christelijk geloof speelt een (bescheiden) rol in het verhaal. José Vriens (1963) is een productieve en gewaardeerde schrijfster. Kleine druk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!