Een harde noot

Een harde noot - Jose Vriens

Een harde noot


Magda Teurlings wordt dood aangetroffen in de bibliotheek. In eerste instantie lijkt het op een hartstilstand, maar al snel komt de bevriende huisarts erachter dat er iets heel anders aan de hand is. Ze blijkt om het leven te zijn gebracht. Iedereen die op dat moment aanwezig was wordt verdacht, maar de aandacht gaat vooral uit naar Janos, de Griekse vriend van dochter Naomi. Hij heeft een motief én een strafblad. Naomi kan niet geloven dat haar vriend tot zoiets in staat is. Als ze echter op de computer van haar moeder allerlei belastende e-mails en foto’s aantreft, dringt het langzaam tot haar door dat met de dood van haar moeder haar hele leven op losse schroeven komt te staan.


Informatie
Uitgever Ellessy
Februari 2015
ISBN 978-90-8660-273-5
ISBN E-book 978-94-02139341
Grote letterboek
Ontwerp Artgen


Recensie Hebban-feelgood

Een harde noot is een vlot geschreven roman die lekker wegleest. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, wat zorgt voor tempo en afwisseling in het verhaal. Het verhaal wordt beschreven vanuit het oogpunt van Naomi. Je weet wat zij weet en twijfelt met haar mee als ze steeds meer belastend materiaal tegen Janos vindt.

Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het ouderlijk huis van Naomi, waar Magda en Jerry wonen. Magda is van goede komaf en Jerry heeft de leiding over de fabriek van het familiebedrijf. Daardoor wonen ze in een mooi huis en wordt Magda bijgestaan door huishoudster mevrouw Rutgers. Het huis en haar omgeving worden goed omschreven waardoor je een duidelijke voorstelling kan maken van de plek waar het verhaal zich afspeelt en word je meer betrokken bij het verhaal.

De karakters worden beschreven vanuit Naomi’s oogpunt. Het wordt zo beschreven dat tijdens het lezen elk personage wel een keer verdacht is. Je gaat je bij elk personage afvragen of hij of zij de dader geweest zou kunnen zijn. Doordat ze niet te veel uitgediept worden, blijft het mysterieus en spannend.

Ondanks dat het verhaal vlot wegleest, ligt het tempo van het verhaal wel aan de lage kant. Misschien komt dat omdat je door het lezen van de flaptekst al weet dat Magda wordt vermoord, maar dit uiteindelijk pas op bladzijde 80 gebeurt. Dat is op bijna een derde deel van het boek. Tegen het einde van het verhaal kom je erachter wie de dader is. De onverwachte wending maakt het verhaal misschien een beetje voorspelbaar, omdat je uit andere boeken, films en tv-series weet dat het nooit de dader kan zijn die het overduidelijk zou moeten zijn.

Een harde noot is een spannende familieroman die je meeneemt op speurtocht naar de moordenaar, met intrigerende personages die het allemaal gedaan zouden kunnen hebben…

Recensie door Janneke ElderbroekRecensie Bangersisters

Alweer zo’n heerlijk boek van José Vriens, dit keer met een snufje misdaad. Naomi haar leven gaat zo zijn gangetje. Als enig kind groeide ze op in rijkdom en geniet nu van het leven en haar Griekse lover en kunstenaar Janos. De band met haar moeder is niet erg goed, en dat is vooral te danken aan haar relatie met Janos. Wanneer haar moeder plotseling sterft komen de geheimen aan het licht en wordt duidelijk waarom moeder Magda de relatie tussen haar dochter en Janos niet zag zitten. Naomi haar wereld staat binnen drie dagen volledig op zijn kop, helemaal als duidelijk wordt dat Magda geen natuurlijke dood is gestorven. De verdachten zijn haar vader, de bevriende huisarts… en Janos. Die blijkt opeens ook meer van Magda te weten dan Naomi ooit had kunnen denken. Voor Naomi is het een compleet raadsel, zou haar Janos in staat zijn tot de moord op haar moeder? Of had haar vader, die al jaren een buitenechtelijke relatie heeft, misschien ook voordeel bij Magda haar dood? En met wie lag haar moeder nog meer overhoop?

Een harde noot is een ontzettend spannend boek. Zoals de vele boeken van José Vriens is ook Een harde noot weer een plezier om te lezen door de prettige, pakkende schrijfstijl. Soms lekker tot in detail zodat je je helemaal kunt inleven in het verhaal. Je zou bijna medelijden krijgen met die arme Naomi want ze krijgt het wel flink voor haar kiezen. Hoewel je gaandeweg het boek de neiging krijgt om Janos alvast te veroordelen, blijkt het verhaal toch anders in elkaar te zitten. Ook blijft het lang bewaard of Janos en Naomi ooit eruit zullen komen. Dat samen zorgt ervoor dat Een harde noot tot op de laatste bladzijde spannend blijft. De titel is overigens geweldig gekozen, maar daarvoor moet je écht zelf dit spannende boek lezen.

Door Nancy Walburg voor Bangersisters


Recensie Boekensalon

Naomi Teurlings (25) heeft – tot ongenoegen van haar moeder Magda – een relatie met de Griekse kunstenaar Janos Kantoras. Wanneer haar moeder dood wordt aangetroffen in de bibliotheek van het landhuis waar Naomi’s ouders wonen, wordt eerst gedacht dat ze gestikt is bij het eten van een harde noot. Maar het blijkt geen natuurlijke dood en Janos wordt gearresteerd op verdenking van moord op Magda. De wereld van Naomi komt op zijn kop te staan en ze belandt in een wereld van leugens en bedrog als ze een antwoord probeert te vinden op de vraag wie haar moeder heeft omgebracht. Een familieverhaal met een spannende verhaallijn, de aandacht van de lezer wordt daardoor vastgehouden. Het boek verschijnt terecht in de reeks Ellessy Relax, sinds 2006 een serie hedendaagse familie- en liefdesromans voor een groot vrouwelijk publiek van alle leeftijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!