Drijfzand

Drijfzand Jose Vriens

Drijfzand


Genomineerd voor de Valentijnprijs 2016
Mirte leert na een verbroken relatie opnieuw een man kennen. Hans lijkt de ideale partner te zijn. Ze gaan samenwonen, maar twee maanden later is hij opeens van de aardbodem verdwenen, met onder andere haar geld. Heeft ze zich zo in hem vergist? Dan wordt ze ontslagen bij het bedrijf waar ze werkt omdat Hans ook hen bestolen blijkt te hebben. Hun relatie was kennelijk op drijfzand gebouwd. Het lukt Mirte een nieuwe baan te vinden waar ze zich prettig in voelt. Als ze na een poos denkt haar leven weer wat op de rails te hebben verschijnt er weer een man in haar leven, maar ook Hans duikt op. Hij wil haar terug en opnieuw wordt de bodem onder haar leven onvast.


Informatie
Uitgever Ellessy
Jaar van uitgave 2014
ISBN 978-90-8660-258-2
ISBN E-book 978-94-02133-059
Grote letterboek
Ontwerp Artgen

Bestel dit boek bij Bol

Nu ook als luisterboek

Lezersreactie op Hebban

Meteen vanaf het begin had ze me te pakken. Het eerste hoofdstuk, waarin Mirte thuiskomt en haar vriend Hans, inclusief al zijn spullen is verdwenen. Meteen haalde ik me de wildste dingen in mijn hoofd. Zou Hans misschien ontvoerd zijn? Undercover? Wat is er aan de hand met Hans?

Pas dan begint het boek echt. We zien hoe Mirte en Hans kennismaken en hoe hun relatie in een sneltreinvaart gaat tot het moment dat ze samenwonen. Op een gegeven moment was ik erg boos op Mirthe. 'Ben je blind of zo! Domme koe!' Als ik tegen personages ga praten, dan weet je dat het boek me te pakken heeft.

De personages in 'Drijfzand' zijn allemaal goed uitgewerkt: Je hebt meteen een hekel aan Hans op het moment dat hij in beeld komt voor het eerst. Dit kan natuurlijk ook zijn omdat je weet dat hij de benen neemt :P Op het moment dat hij weer terug komt dacht ik 'Verdorie. Ze trapt er toch niet wéér in!!!' Ook de bijpersonages zijn levensecht en niet afgeraffeld.

Kortom: Drijfzand is zeker een aanrader met romantiek, spanning, leuke personages mét diepgang, en een verhaallijn die me de hele reis geboeid heeft gehouden (Ik las 'Drijfzand' tijdens een lange vliegreis en was zo geboeid dat ik niet eens uit het raampje heb gekeken.)


Recensie van Mieke Schepens voor Graaggelezen

Waar gaat het verhaal over?

Mirte leert na een verbroken relatie opnieuw een man kennen. Hans lijkt de ideale partner te zijn. Ze gaan samenwonen, maar twee maanden later is hij opeens van de aardbodem verdwenen, met onder andere haar geld. Heeft ze zich zo in hem vergist?
Dan wordt ze ontslagen bij het bedrijf waar ze werkt omdat Hans ook hen bestolen blijkt te hebben.
Hun relatie was kennelijk op drijfzand gebouwd.
Het lukt Mirte een nieuwe baan te vinden waar ze zich prettig in voelt. Als ze na een poos denkt haar leven weer wat op de rails te hebben verschijnt er weer een man in haar leven, maar ook Hans duikt op. Hij wil haar terug en opnieuw wordt de bodem onder haar leven onvast.

Wat is mijn mening over dit boek?

Bij het lezen van de proloog had de auteur meteen al mijn aandacht te pakken. Met open mond las ik hoe Mirte bij thuiskomst ontdekte dat Hans totaal onverwacht hun appartement had verlaten met alles wat van hem was, zonder ook maar enig bericht te hebben achtergelaten. Geen briefje, ze had ook geen sms-je gehad of was gebeld. Volslagen verrast beseft ze dan wat er gebeurd is.
‘Hij had haar verlaten. Als een dief in de nacht was hij weggegaan, maar dan overdag. Waarom?’

In deze roman gebeuren dingen waarvan ik de hoop uitspreek dat ik daar nooit mee te maken krijg.
Een angstaanjagend idee! Mirte is soms wanhopig, voelt alsof ze in drijfzand geraakt is en is zeker verward door wat er gebeurt, maar ze blijft op de een of andere manier zichzelf. Een sterke persoonlijkheid, deze hoofdpersoon. Iemand die je het beste gunt.

Een verhaal over hoe het leven kan zijn. Zoveel emoties uit het echte leven; liefde en bedrog, hoop, vertrouwen en teleurstelling komen aan de orde in ‘Drijfzand’.
De dagen worden nu korter, het wordt kouder buiten. Een uitgesproken tijd voor deze heerlijke roman met spannende momenten die er voor zorgen dat je aan het boek gekluisterd blijft.
Dit is een ware aanrader, voor een breed publiek.

4 sterren van Mieke Schepens


Recensie door Leesclub Perfecte Buren

Je bent happy, voelt je goed. Een lekker salaris, een interessante baan. En dan kom je thuis. Je gelooft je ogen niet. Dat is vreemd, kasten leeg, toiletspullen weg, niets dat wijst op zijn aanwezigheid. Waar is Hans? En waar zijn alle spullen, waarom neemt hij zijn telefoon niet op? Op het moment dat Mirte beseft wat er aan de hand is kan ze zichzelf wel voor de kop slaan. Oké, het is allemaal heel snel gegaan, maar ze waren toch verliefd? Hij hield toch van haar? En nu staat ze daar, verloren en verlaten en kan ze aan iedereen vertellen wat haar is overkomen. Dat kan er ook nog wel bij na alles! Maar dat het pas het begin is van alle ellende kan ze op dat moment niet overzien. De volgende dagen dringt de harde waarheid tot haar door en krijgt ze een steeds beter beeld van de val waar ze ingetrapt is. Gelukkig is Mirte niet voor een gat te vangen en zet ze haar schouders eronder. Toch ziet ze niet alles in perspectief en dat zorgt voor leuke én minder leuke verrassingen.

“Drijfzand” is gebaseerd op een interessant gegeven wat je vandaag de dag wel vaker tegenkomt. De drang naar liefde en geliefd worden, een sneltreinrelatie en dan kaalgeplukt worden. De singles willen graag settelen en zijn daarmee een gewillige prooi. Jose Vriens zet het verhaal op een fijne en integere manier neer waardoor het zelfs herkenbaar kan zijn, ook als je een dergelijk situatie niet zelf hebt meegemaakt. Je leest gemakkelijk en leeft snel mee met Mirte, die soms toch wel wat naïef is. Maar daar heeft ze gelukkig mensen voor in haar directe omgeving. Prima geregeld zou je denken. Haar vriendschappen redden haar veelvuldig uit benarde situaties, maar zijn die vrienden altijd even oprecht? Een terechte feelgoodroman, absoluut een lekker boek voor tussendoor. Geen moeilijk gedoe maar lekker ongecompliceerd genieten van een –niet overdreven klef- liefdesrelaas. Niets mis mee en zeker aan te raden voor een paar uur lekker wegzakken. Vooral het aandeel van BIT en de geheimzinnigheid vond ik goed gevonden, dat geeft het geheel net wat meer inhoud en dat is een onderscheidend voordeel van dit verhaal. Hoewel het al snel duidelijk is hoe de vork aan de steel zit is het niet storend en levert het een positieve bijdrage aan het geheel. Het aspect identiteitsfraude is een dagelijks terugkerend maatschappelijk probleem en Vriens haalt dat mooi en heel toepasselijk aan. Daar is over nagedacht. Ik ga me eens verdiepen in deze auteur, ze schrijft lekker weg.

3 sterren door Patrice


Recensie De Boekensalon

Na een langdurige relatie leert Mirte opnieuw een man kennen. Het klikt wonderbaarlijk goed en hij lijkt zowel voor haar vrienden als familie de ideale man te zijn. Ze gaan snel samenwonen, maar na een paar maanden blijkt dat Hans toch niet de man is die hij lijkt te zijn. Hij verdwijnt plots met al zijn spullen, maar ook met haar geld, en dan komen er vele dingen aan het licht. Mirte wordt ontslagen omdat Hans het bedrijf waar ze werkte ook bestolen bleek te hebben. Ze moet verhuizen uit haar mooie flat en haar hele leven opnieuw zien op te bouwen. Uiteindelijk krijgt Mirte haar leven terug onder controle, maar dan ontmoet ze plots weer de man die haar leven helemaal omgooide. Wat komt hij daar nu ineens doen? Kan ze hem nog vertrouwen? Een ontspannende, zeer vlot lezende roman met een fijne dosis spanning, die door iedereen kan gelezen worden.Recensie Hebban Romance

Drijfzand is de 25e roman van de hand van Jose Vriens en een van de zes titels die deze bijzonder productieve schrijfster publiceert in 2014. De auteur is vooral geliefd vanwege haar familie- en liefdesromans die via verschillende uitgeverijen worden uitgebracht. Eerder schreef zij kinderboeken en non-fictie, maar sinds 2008 richt Vriens zich uitsluitend op het schrijven van romans. ’Drijfzand’ is het tweede boek dat ik van deze schrijfster lees en haar manier van vertellen is prettig herkenbaar. De omslag voor dit boek vind ik goed gekozen; het geeft de vertwijfeling aan van iemand op een tweesprong in haar leven.

Drijfzand is een vlot leesbare, eigentijdse familieroman. De toegankelijke schrijfstijl van José Vriens zorgt ervoor dat de lezer zich al snel kan inleven in Mirte, de hoofdpersoon, met wie de schrijfster een geloofwaardig en sympathiek karakter heeft neergezet. Mirte is een mooie, jonge vrouw, die na een teleurstellende relatie op eigen kracht weer is opgekrabbeld en haar leven nu goed voor elkaar heeft. Ze heeft een fijne familie, een aantal goede vrienden, een luxe appartement en een uitdagende, goedbetaalde baan. Maar dan verschijnt de aantrekkelijke Hans in haar leven. Overdonderd als Mirte is door zijn aandacht en liefdevolle attenties, raakt ze halsoverkop verliefd op hem. Het plaatje is voor haar dan compleet en het leven lijkt haar op alle fronten weer toe te lachen. Maar Hans blijkt echter een veel minder prettige persoonlijkheid te zijn, dan dat hij Mirte wil doen geloven en na verloop van tijd blijft Mirte achter met de brokstukken van een kapotgeslagen leven.

Het boek start met het begin van de relatie tussen Mirte en Hans. Omdat je als lezer na de proloog al weet waar deze relatie zal eindigen, oogt de opbouw van het verhaal wat lang te worden. Toch lijkt Vriens dit bewust gedaan te hebben, want op deze manier krijg je meer inzicht in het personage van Mirte en ook begrip voor haar handelen. Bovendien weet de schrijfster onderhoudend en vooral realistisch te vertellen. Vooral de verwarring en wanhoop van Mirte zijn goed voelbaar, maar ook haar emotionele veerkracht. Want ondanks de ingrijpende gebeurtenissen en de chaos in haar leven, weet Mirte overeind te blijven, de touwtjes weer aan elkaar te knopen en durft ze toch weer voorzichtig te geloven in de liefde. Wat je haar gedurende het verhaal ook zo graag gaat gunnen. De belevenissen van Mirte in haar nieuwe baan, geven het verhaal ineens nog een andere, avontuurlijke wending. Hierdoor word je toch nog even op het verkeerde been gezet en wordt het verhaal minder voorspelbaar dan verwacht. De romantische momenten zijn goed gedoseerd, net als het vleugje spanning dat aan het verhaal is toegevoegd. Kortom, een heerlijk en echt feelgood-boek, uitstekend om de zinnen even mee te verzetten en zeker geschikt voor een regenachtige middag op de bank.

Door Marijke Verhoeven voor Hebban RomanceRecensie Boekenbijlage

Drijfzand wordt verteld vanuit het perspectief van Mirte in de derde persoon. Mirte is al weer een tijdje alleen, haar relatie is enige tijd geleden verbroken. Dan ontmoet ze Hans, een charmante man en ze wordt verliefd. Al snel wonen de twee samen. Maar een paar maanden later komt Mirte thuis en Hans is verdwenen. Hij heeft al zijn spullen meegenomen maar ook haar geld is weg.

‘Als een dief in de nacht was hij weggegaan, maar dan overdag.’

Als blijkt dat Hans ook het bedrijf waar Mirte werkt heeft bestolen, wordt Mirte ontslagen.Haar appartement kan ze niet meer betalen en ze moet op zoek naar andere woonruimte. Ondanks alle tegenslag houdt Mirte zich staande en vindt nieuwe woonruimte en al snel een nieuwe baan. Alles lijkt weer voorspoedig te verlopen en er verschijnt een nieuwe man in haar leven. Tot Hans opeens weer opduikt en hij haar terug wil.

Drijfzand is een familieroman, heerlijk om te lezen op een druilerige zondagmiddag. Een leuk verhaal met romantiek maar er is ook een vleugje spanning in deze roman verweven. Het karakter van Mirte is herkenbaar. Ze bloost snel, heeft weinig zelfvertrouwen en vind zichzelf niet gauw goed genoeg. Een vrouw die het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen, maar ze heeft meer in haar mars dan ze zelf denkt. Gaandeweg wordt Mirte sterker en maakt een grote persoonlijke groei door. Meeleven met dit personage gaat als vanzelf.

‘Dit heb ik zelf bereikt, zonder hulp van jou of van iemand anders.’

José Vriens staat bekend om haar vlot leesbare feelgood romans en Drijfzand is daar zeker één van. Maar misschien is deze roman zelfs te scharen onder de categorie spannende boeken want dat vleugje spanning in het verhaal maakt het net iets boeiender, waardoor het boek niet makkelijk weg te leggen is. Een verhaal over liefde, vriendschap en bedrog en dat laat zien dat een mens sterker is en meer kan dan dat hij of zij zelf denkt.

Door Wendy Wenning voor Boekenbijlage

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!