Donkere ogen

donkere ogen Jose Vriens

Donkere ogen


Eline (38) wordt overvallen in haar woning op het moment dat haar twee kinderen bij hun vader zijn. Dit leidt ertoe dat ze bang wordt en niet meer alleen op straat durft te komen. Voor de kinderen moet ze verder en langzaam gaat het beter. Als ze een man leert kennen voor wie ze gevoelens krijgt, durft ze weer voorzichtig te genieten van het leven. Totdat hij opeens verdwijnt. Dan blijkt er veel meer te spelen dan Eline kon vermoeden.


Informatie
Uitgeverij Ellessy
Najaar 2017
ISBN 9789086603152

Het vervolg van dit boek: Gesloten ogen

Bestel dit boek rechtstreeks bij bol.com


Recensie leesclub de Perfecte buren

José Vriens heeft al verschillende familie- en liefdesromans geschreven, maar met ‘Donkere ogen’ bewijst ze dat ze nog genoeg materiaal heeft om door te gaan met schrijven.

Het boek vertelt het verhaal van een gescheiden moeder die haar best doet een veilig en vertrouwd thuis voor haar kinderen op te bouwen. Het lijkt in eerste instantie allemaal vrij normaal en heel veel vrouwen zullen zich kunnen identificeren met deze situatie. Toch is het leven van Eline allesbehalve normaal en blijkt er een angstige vrouw schuil te gaan achter het masker.

José heeft Eline zo neergezet dat lezers zich met haar kunnen identificeren, maar tegelijkertijd ook begrip voor haar hebben. Toch blijven er nog veel details over Eline onbeantwoord, waardoor het verhaal niet meteen een open boek is. Dit leest erg prettig en zorgt er tevens voor dat het verhaal niet saai wordt. Zodra er een man in beeld komt kruipt Eline steeds meer uit haar schulp. Ook dit wordt met precies voldoende details beschreven om de spanning erin te houden.

Daarnaast worden de ex van Eline en zijn nieuw vriendin neergezet als een gelukkig gezinnetje zonder problemen. Dit zorgt ervoor dat het contrast met Eline nog groter wordt. Hierdoor kun je je als lezers nog beter inbeelden hoe Eline zich voelt en krijg je een beetje het idee dat je zelf als derde personage meekijkt.

Langzaam verandert het verhaal van een familie- en liefdesroman naar een roman waarbij de spanning steeds verder wordt opgevoerd. Het boek heeft je als het ware in zijn macht en het verhaal blijft trekken. Naar het einde toe beginnen alle stukjes op hun plaats te vallen en was ik dan ook in de veronderstelling dat ik nu het verloop wel kon raden. Niet dus. Ineens keert het verhaal 180 graden, waardoor er opnieuw een spanningsboog wordt gecreëerd.
Het is dan ook zeer spijtig dat de laatste woorden in het boek zijn; wordt vervolgd. Niet omdat een vervolg niet welkom is, maar omdat we erop moeten wachten. ‘Donkere ogen’ verdient van mij dan ook 4 sterren, want na een aantal dagen blijft het verhaal nog steeds in mijn gedachten dwalen.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren


Recensie door Boekenbeschrijfster

Eline is alleen thuis als ze wordt overvallen in haar woning. Haar twee kinderen zijn op dat moment bij hun vader, haar ex-man Rudi. Deze gebeurtenis zorgt ervoor dat Eline bang en angstig wordt en niet meer alleen op straat durft te komen. Maar voor haar kinderen moet ze verder en stukje bij beetje gaat het iets beter.

Via haar werk leert ze Dave kennen, waar ze in eerste instantie niets van moet hebben. Maar hij geeft niet op. Na een leuke eerste date groeien er vanuit beide kanten langzaamaan gevoelens. Eline durft weer voorzichtig van het leven te genieten. Totdat Dave ineens verdwijnt…

‘Donkere ogen’ begint met een nachtmerrie van Eline, die meteen verklaart waarom ze tegenwoordig zo angstig is. Menig man of vrouw zou datzelfde gevoel krijgen als hij/zij heeft meegemaakt wat Eline heeft moeten doorstaan. Ze probeert haar leven langzaamaan weer op te bouwen. Hoe ze dat doet en wat ze daarbij voelt, wordt door José Vriens mooi verteld. Haar onzekerheid en haar angst komen daardoor af en toe naar boven, met name in onbekende situaties. Als lezer begrijp je dat, maar tegelijkertijd heb je wel eens moeite met het personage Eline. Ze lijkt soms wat tegenstrijdig in haar doen en laten, en dat maakt haar wat minder sympathiek. Het blijft knap als een auteur het voor elkaar krijgt dat een personage zo tot leven kan komen.

Het verhaal van ‘Donkere ogen’ leest voor het grootste deel als een roman. Richting het einde komt de spanning er pas echt in. Je vertrouwt Dave niet helemaal, maar je weet niet precies wat er aan de hand is totdat Eline erachter komt. Vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling en een interessante ontknoping. Maar daarna gaat het verhaal nog verder. Dat lijkt in eerste instantie raar, maar als je op de laatste pagina ‘Wordt vervolgd’ leest snap je waarom Vriens verder is gegaan met het verhaal. Kom maar op met het vervolg!


Recensie NBD/Biblion

Eline krijgt de schrik van haar leven wanneer ze in haar eigen bed wordt belaagd en aangerand. Ze weet met de schrik vrij te komen, maar is vanaf die tijd altijd op haar hoede. Een half jaar later ontmoet ze Dave. Hij maakt haar het hof, ondanks haar gesloten houding. Langzaam maar zeker weet hij haar hart te veroveren en na zes maanden trekt ze samen met haar twee kinderen bij hem in. Het gaat ze voor de wind, al is Dave vaag over hoe hij in zijn levensonderhoud voorziet. Wanneer Dave plotseling verdwijnt, verandert Eline’s leven in een nachtmerrie. Ze doet een vreselijke ontdekking waardoor haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn. José Vriens (1963) heeft wederom een mooie roman geschreven met een verrassend plot. Het einde is onverwacht en laat ruimte voor een vervolg. Het is echter wel volledig waardoor je er als lezer geen onbevredigd gevoel aan overhoudt. Vriens beschikt over een prettige schrijfstijl en weet direct sympathie voor de hoofdpersonen op te wekken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!