Chinagirl

Chinagirl Jose Vriens

Chinagirl


Eva vindt het maar niks dat ze haar hele leven in Nederland moet achterlaten als haar man Bart een baan krijgt aangeboden in Beijing. Omdat ze begrijpt hoe belangrijk het voor hem is, stemt ze toch in met de emigratie.
Eenmaal aan de andere kant van de wereld lijkt het wel alsof hun relatie ook een omwenteling maakt. Niets is nog hetzelfde en van liefde voelt ze weinig meer. Als ze ontdekt dat Bart vreemdgaat, volgt er een scheiding. Eva gaat terug naar Nederland. Daar merkt ze dat ze iemand die ze in China heeft achtergelaten, heel erg mist. En het is niet Bart …


Informatie
Z
omer & Keuning
Eerste druk april 2014
Tweede druk augustus 2014
ISBN 9789401902175
E-book 9789401902182
Grote letterboek 9789401902342Recensie door Mieke Schepens van Graag gelezen

Een aanrader, zonder meer!
Ik heb het boek heel vlot uitgelezen, omdat ik aan de ‘lippen’ van de verteller hing. Ik was enorm benieuwd hoe het Eva zou vergaan. Hier en daar was ik verbaasd over wat ze allemaal maar pikt van Bart, ik weet niet of ik dat zou doen!

De auteur heeft het leven in Beijing goed beschreven, zodat je een mooie indruk krijgt hoe dit echtpaar in deze stad leeft. Bijvoorbeeld dit:
‘Als je toeterde en iemand aanreed, was je niet schuldig. Je had immers gewaarschuwd.’
Dat geeft een beetje de mentaliteit van de bewoners weer, denk ik.

Het is een verhaal met goede dialogen, afgewisseld met overpeinzingen door Eva.
Zowel het verhaal als de personages zijn realistisch en geloofwaardig neergezet.
De auteur schrijft vanuit het gezichtspunt van Eva. Ze heeft het bijvoorbeeld over ‘hier in Beijing’.
Als lezer zit je er dan bovenop!

Op de laatste bladzijde zie de de titel van het boek ‘Chinagirl’ nog een keer voorbijkomen.
Het verhaal heeft een prachtig eind, precies wat je van een roman mag verwachten.

Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren

Recensie door the S Word

Eva vindt het vreselijk als haar man Bart een baan in Beijing aangeboden krijgt en ze voor vier jaar naar China moeten verhuizen. Ze twijfelt nog even of ze mee wil gaan en haar baan op moet zeggen, maar vindt dan dat ze haar man moet steunen. Kort voordat ze Nederland verlaat ontdekt Eva dat ze zwanger is van de al zo lang gewenste baby. In China heeft Eva het redelijk naar haar zin en gaat uiteindelijk vrijwilligerswerk doen op een school. Ze voelt zich helemaal gelukkig in China. Maar dan krijgt ze een miskraam en ontdekt ook dat Bart vreemdgaat met een collega van hem. Haar wereld stort in elkaar en gedesillusioneerd keert Eva terug naar Nederland. Liefdevol vangt haar familie haar op en ook een baan heeft ze snel gevonden. Toch blijft ze een band houden met China, waar haar collega Luke nog steeds woont. De schrijfster heeft een niet al te ingewikkeld boek geschreven met een makkelijk leesbaar verhaal. Een soort Bouquetreeks van Nederlandse bodem, want eigenlijk weet je al snel welke richting het verhaal op gaat. Het is wel iets te rooskleurig voor deze tijd dat je, bij terugkomst uit China, direct een goede baan en woonruimte vindt. Ik vond het leuk om al lezend het een en ander over China te leren.

Door Ellen de Vriend voor the S word

Recensie door de Boekensalon

Liefde, verraad en opnieuw een liefde vinden zijn de centrale thema’s van deze eigentijdse feelgoodroman. Eva (30) emigreert met haar man Bart naar Beijing voor zijn werk. Daar bereidt ze zich voor op de geboorte van hun eerste kind, in een totaal vreemde omgeving, die de Nederlandse schrijfster (1963) goed weet te tekenen. Niet alleen een miskraam maar ook ernstige huwelijksproblemen zetten Eva uiteindelijk op een ander spoor. Dit boeiende, wat idealistische verhaal weet de lezer mee te trekken. Miskraam, overspel en ontdekking worden spannend neergezet. […] De auteur, die vanaf 2001 kinderboeken, thrillers en liefdesromans schrijft, was aanvankelijk uitgever. Sinds 2008 legt zij zich fulltime toe op schrijven. “Volg je droom” (2010), “De laatste bal (2011) en “Tweede keus” (2013) zijn enige resultaten. Weer een roman met veel couleur locale van de populaire schrijfster, die heerlijk weg leest voor een breed vrouwelijk publiek.

Recensie: M. Willard

Top

Recensie van Stefanie Roels

Onder het motto van “maak af en toe eens kennis met een, voor jou, ongekende auteur” koos ik de nieuwste van José Vriens om te lezen. Het voordeel van deze keuze is dat het boek meetelt voor mijn “ik lees Nederlands” uitdaging. Het nadeel echter is dat het een roman is, een genre waar ik een haat/liefde verhouding mee heb. Of dit avontuur goed afliep, vertel ik jullie graag straks. Eerst wat algemene feiten op een rij!

DE AUTEUR :

José Vriens-Magielse (1963) werd geboren in Roosendaal, een plaatsje vlak bij de Belgische grens, waar zij nu nog altijd samen met haar man woont.
Al op jonge leeftijd las ze alles wat ze te pakken kon krijgen en begon ze met het schrijven van verhalen die vooral niemand mocht lezen. De ambitie om opnieuw te gaan schrijven kwam weer terug nadat alle drie haar kinderen naar de basisschool gingen. Ze begon met het schrijven van kinderboeken. Het derde kinderboek werd uitgegeven door uitgeverij Boekenbent, door Jose in 2002 opgericht.
Sinds 2004 schreef ze al korte romans voor verschillende Favorietseries van uitgeverij Marken en in 2008 werd ze, na het afstoten van de werkzaamheden als uitgever, full-time schrijver. Vanaf die tijd verschijnen er met grote regelmaat romans van haar bij onder andere uitgeverij Westfriesland, Zomer & Keuning en uitgeverij Ellessy.

KORTE INHOUD:

Eva vindt het maar niks dat ze haar hele leven in Nederland moet achterlaten als haar man Bart een baan krijgt aangeboden in Beijing. Omdat ze begrijpt hoe belangrijk het voor hem is, stemt ze toch in met de emigratie.

Eenmaal aan de andere kant van de wereld lijkt het wel alsof hun relatie ook een omwenteling maakt. Niets is nog hetzelfde en van liefde voelt ze weinig meer. Als ze ontdekt dat Bart vreemdgaat, volgt er een scheiding. Eva gaat terug naar Nederland. Daar merkt ze dat ze iemand die ze in China heeft achtergelaten, heel erg mist. En het is niet Bart…

Zoals jullie misschien al zagen op mijn Twitter verschijnen, vond ik dit boek een geslaagde eerste kennismaking met José Vriens. Dit komt naar MIJN MENING door de vlotte schrijfstijl. Je zit echt meteen in de wereld van Eva/Eefje waardoor je als lezer niet anders kan dan meeleven. Je leest als het ware het leven zoals het is bij een emigratie, een miskraam, een scheiding, … Alles is gewoon zo herkenbaar. Chapeau voor de schrijfster.

Met andere woorden : het boek leest heerlijk weg. Je wil gewoon steeds meer. Je wil immers te weten komt hoe alles zal verlopen voor Eva. Krijgt ze haar verdiende happy ending?

Daarnaast waan je je ook echt in Beijing (en later in Utrecht) dankzij de mooie, uitbeeldende beschrijvingen. Het boek ademt gewoon de cultuur en het leven in China uit. Zowel de positieve, als negatieve, aspecten komen aanbod en dat zorgt er voor mij voor dat dit niet zomaar een roman is.

Het beste van alles, voor mij dan toch … Het wordt ook nooit te zoetsappig! Al geef ik eerlijk toe dat ik soms wat meer mee wou mailen en Skypen met Eva naar het einde toe. Sommige dingen worden misschien beter aan de fantasie overgelaten, maar mij laten ze jammer genoeg wat nieuwsgierig achter.

Kortom, een boek om heerlijk bij weg te dromen en van te genieten. Een echte aanrader dus!

Stefanie

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!