Alles is te koop

Alles is te koop Jose Vriens

Alles is te koop


Kathleen is gelukkig met Jelle en hun zoontje, totdat blijkt dat ze fors rood staat en steeds over haar kredietlimiet heen gaat. Jelle beschuldigt haar van koopverslaving, zij ziet het niet zo zwaar. Ze hebben het toch goed? Die schulden lossen ze samen wel op. Maar voor Jelle is de maat vol. Zonder overleg beslist hij dat hij wil scheiden. Kathleens wereld stort in. Maar ze moet blijven vechten, want die schuld moet en zal worden afgelost. Het liefst zo snel mogelijk!


Informatie
Uitgever West-Friesland
Eerste druk november 2012
Tweede druk maart 2013
ISBN 9789020520026
E-book 9789020519983
Grote letterboek 9789089621863


Reacties op Bol.com

– Kathleen is zoals zoveel vrouwen; moeder, dochter, echtgenote van… Ze omringt zich graag met kwaliteitvolle spullen. Pas als haar koopgedrag echt de spuigaten uitloopt is het veel te laat, of juist net op tijd?
Echt een goed boek. Ik begreep haar verhaal en maakte samen met haar de reis mee die ze moest afleggen. Goed geschreven.

– Verhaal gaat over Katlheen, getrouwd met Jelle, hebben een zoontje Harm. Kathleen, koopt, koopt en koopt. Het geeft haar een fijn gevoel….voor even. Maar koopt niet alleen voor zichzelf, ook voor haar man en zoontje. Tot het moment komt dat Jelle achter de grote opgebouwde schuld komt. Hij zet haar het huis uit en had al een relatie met een andere vrouw. Steekt de volledige schuld op Kathleen. Ze wordt gepest, getreiterd, hij komt overal makkelijk vanaf. Kathleen gaat de schuld volledig op zich nemen, woont tijdelijk bij haar ouders.
Neemt een 2e baan aan om de schuld af te gaan betalen. Zo nu en dan vervalt ze in haar koopverslaving, maar uiteindelijk….komt het wel goed. Ik heb ervan genoten. Is ook een modern geschreven roman! Goed onderwerp.


Recensie van Roos Boum

In 2013 kreeg ik van José Vriens haar boek “Alles is te koop” gesigneerd en wel, cadeau. Tot mijn schande kwam ik pas zo ongeveer een jaar later tot het lezen ervan en heb dat dan dit weekend gedaan. Het genre dat ik graag lees zijn detectives, thrillers. Een streekroman is dan een heel ander genre maar al eerder werd ik positief verrast door de romans van José.
In deze streekroman, die zich afspeelt in de omgeving van Breda, gaat het om Kathleen met haar man Jelle en hun zoontje Harm. De verrassing zat voor mij in het actuele onderwerp, koopverslaving en de levensechte beschrijving van de personages.

Kathleen voelt zich niet lekker in haar huwelijk, maar is zich daar niet van bewust. Om het vervelende gevoel te compenseren en om haar man Jelle te pleasen, zorgt ze dat hun huis tip top modern is ingericht en iedereen binnen het gezin de mooiste kleren heeft van dure merken. Dat ze daar te veel geld aan uitgeeft weet ze eigenlijk wel, maar ze kan het niet laten.
Als Jelle op een dag de verslaving ontdekt, wil hij acuut van haar scheiden. Er zit voor Kathleen niets anders op dan met haar zoontje bij haar ouders te gaan wonen. Om haar enorme schulden af te betalen, komt Kathleen bij schuldsanering terecht en neemt ze er nog een weekendbaantje bij waar ze Teun ontmoet. Niet alles gaat meteen van een leien dakje, Jelle blijkt er een tweede agenda op na te houden en Kathleen gaat zelfs zo ver van haar ouders te stelen om haar koopverslaving te kunnen betalen.
Jelle gedraagt zich als een etterbak en is eropuit om Kathleen nog dieper in de goot te laten belanden om het volledige voogdijschap van hun zoontje Harm te verkrijgen.
Mede dankzij haar goede vriendin Janet en aan Teun, klimt Kathleen uit haar dal en vindt uiteindelijk toch nog de liefde van haar leven.

José Vriens heeft goede research gedaan naar alle ins en outs van koopverslaving. Het was een eyeopener voor me hoeveel schuld sommige mensen daar wel niet mee kunnen opbouwen. José zet de twijfels, de verleidingen, de domme beslissingen inzake koopverslaving en de moeizame weg om van die verslaving af te komen, goed en realistisch neer. Ondanks dat Kathleen domme dingen doet, snap je toch wel waarom. Ook weet José bij de lezer goed de antipathie tegen de antagonist te wekken.
Wat ik minder realistisch of onwaarschijnlijk vond was een aantal toevalligheden; bijvoorbeeld dat iemand een nicht blijkt te zijn van Jelle, waar Kathleen niets vanaf wist en dat de twee hoofdpersonen op de laatste bladzijden elkaar bij toeval aan de kust ontmoeten. Dat vond ik jammer. Die twee punten hadden wat mij betreft beter uitgewerkt mogen worden want ik had nu het gevoel dat het einde te toevallig en abrupt was.

Desalniettemin heb ik een paar ontspannen uren gehad met deze roman, waarin je door wilt blijven lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt. Ik zou het boek waarderen met een dikke 7.

Roos Boum, 15 juni 2014.


Recensie op The S Word

Samenvatting:
Kathleen is gelukkig met Jelle en hun zoontje, totdat blijkt dat ze fors rood staat en steeds over haar kredietlimiet heen gaat. Jelle beschuldigt haar van koopverslaving, zij ziet het niet zo zwaar. Ze hebben het toch goed? Die schulden lossen ze samen wel op. Maar voor Jelle is de maat vol. Zonder overleg beslist hij dat hij wil scheiden. Kathleens wereld stort in. Maar ze moet blijven vechten, want die schuld moet en zal worden afgelost. Het liefst zo snel mogelijk!

Leeservaring:

4 / 5 stars
Na het lezen van enkele thrillers kroop ik op de bank met de roman Alles is te koop. het gaat over Kathleen, gelukkig getrouwd, leuke baan, man en kind. Ze heeft alleen een hobby; kopen. Daar begint het boek ook mee zodat je gelijk met de neus op Het probleem gedrukt wordt. Het gezin raakt in financiële problemen door haar verslaving. En de reactie van haar man is verbijsterend. In plaats van te erkennen dat hij de nieuwe spullen ook leuk vond en dat hij het niet gezien heeft stuurt hij haar zonder pardon het huis uit. Zonder haar zoontje!
Kathleen raakt in een achtbaan van emoties, neemt een extra baan en leert haar echte vrienden kennen. Een meeslepend verhaal, het zou je buurvrouw kunnen zijn, je collega of vriendin. Het liet mij niet los en ik bleef lezen. Kathleen komt erachter wat haar man van plan is en zo werd het ook heel spannend om door te lezen. Het einde van het boek komt een beetje snel vond ik zelf. Ineens was het verhaal voorbij en ik had graag iets meer gelezen over hoe het gegaan was. Misschien had het dan ook vrouwen die zich in de problemen van Kathleen kunnen herkennen kunnen helpen.

Los hiervan raad ik het boek aan aan al mijn (lees)vriendinnen. Een mooie damesroman met een onderwerp die vaak achter de deur blijft hangen. Ik heb nu al zin om een van de vele andere boeken en verhalen van Jose Vriens te gaan lezen. En als je op haar site kijkt kun je zien dat het er heel wat zijn. Een heerlijk vooruitzicht.

Door Diane Kooistra voor The S wordRecensie op Bangersisters

Kathleen is gelukkig met man Jelle en hun zoontje Harm, totdat blijkt dat ze fors rood staat en steeds haar kredietlimiet overschrijdt. Jelle noemt haar koopverslaafd, zij vindt dat wel erg overdreven. Ze hebben het toch goed met elkaar? Die schulden lossen ze samen heus wel op. Maar zo makkelijk gaat dat niet en als Jelle besluit dat hij van haar wil scheiden, stort Kathleens wereld in. Noodgedwongen trekt ze met haar zoontje bij haar ouders in om haar leven weer op de rit te krijgen. Die schuld moet en zal afgelost. Het liefst zo snel mogelijk!

In Alles is te koop ga je helemaal op in het verhaal van Kathleen. Ze denkt het ideale huwelijk te hebben, maar wanneer ze iets te veel aankopen doet en hierdoor forse schulden heeft opgebouwd, leert ze pas echt de ware aard van haar man kennen en hun huwelijk blijkt een grote leugen te zijn. Kathleen koopt bij de vleet. In haar enthousiasme bouwt ze inderdaad een schuld op, maar zodra ze daar achter is, is ze van plan om hard te gaan werken en dit samen op te lossen. De spullen die ze van het geld heeft gekocht waren immers voor hun gezin. Jelle denkt hier echter heel anders over. Kathleen heeft deze ellende veroorzaakt en zal het in haar eentje moeten oplossen. Het hele schuldenverhaal komt Jelle bovendien erg goed uit. Zonder dat Kathleen het doorheeft geeft ze Jelle een grote troef in handen, die hij met beide handen gretig aanpakt.

Alles is te koop is het prachtig geschreven, bijna levensechte verhaal van Kathleen. Door de manier van schrijven word je helemaal in het verhaal meegezogen. Zo ging ik ontzettend meeleven met Kathleen, die ondanks haar naïviteit hard werkt om de brokstukken bij elkaar te rapen en opnieuw te beginnen. Aan Jelle, de (bijna) ex-man van Kathleen, kreeg ik gaandeweg het boek een steeds grotere hekel. Tijdens het verhaal kreeg ik haast de neiging om Kathleen toe te schreeuwen dat Jelle een heel vies spelletje speelt en ik wond me verschrikkelijk op. En dát is wat een boek in mijn ogen goed maakt; je wordt meegesleurd in het verhaal, liefst zover dat je even vergeet waar je werkelijk bent. Juist omdat het verhaal zo levensecht is beschreven – Kathleen zou zo je vriendin kunnen zijn – sprak het mij aan. Lees je graag boeken met een mooi maar realistisch verhaal, dan is Alles is te koop zeker een boek wat je niet mag missen.

Door Nancy Walburg op BangersistersRecensie op de Boekensalon

Kathleen is ogenschijnlijk gelukkig in het Brabantse land met haar man Jelle en haar zoontje Harm, een peuter nog. Toch draagt ze een geheim met zich mee: ze vertoont impulsief koopgedrag, waarmee ze zichzelf beloont of troost. Op een dag komt haar man achter haar openstaande schulden en hij pikt het niet, hij wil scheiden. Moet ze nu terug naar het ouderlijk huis met een kind op de arm, en waarom biedt echtgenoot Jelle haar eigenlijk geen kans zich te verbeteren? Toegankelijke familieroman waarin de inmiddels ervaren verhalenschrijfster er niet voor terugdeinst een schrijnend en snel groeiend maatschappelijk probleem, koopverslaving, bespreekbaar te maken. Zij doet dat met inlevingsvermogen voor zowel de ‘dader’ als de omgeving van die dader. Bovendien ziet zij ook nog kans dat in begrijpelijke taal te doen, en er een menselijk verhaal van te maken dat een welhaast ouderwetse warmte uitstraalt.


Het meest aangekochte boek van 2013 aan NBD/Biblion

In de top 10 voor volwassen is het boek Alles is te koop van José Vriens het meest aangekocht. Dit blijkt uit de jaarlijkse verkooplijst die is samengesteld door NBD Biblion.

Top 10 volwassenen (fictie en non-fictie)

Vriens, Jose – Alles is te koop
Montefiore, Santa – Het gouden licht
Walsh, Dan – De dans
Scherstra-Lindeboom, Mattie – Gedreven
Alexander, Tamera – Een blijvende indruk: roman
Schmitz, Marleen – Tussen twee grenzen
Hooyberghs, Anne-marie – Herinneringen
Tyndall, MaryLu – Een sluier van parels
Sigurdardottir, Yrsa – Ik vergeet je niet

Vandaag kreeg ik het leuke nieuws dat van mijn roman ALLES IS TE KOOP een tweede druk verschijnt. Heerlijk nieuws om te krijgen en ook bijzonder. Dit boek had namelijk een slechte start. Het verscheen eind 2012 maar werd om de een of andere reden niet opgenomen door het NBD/Biblion. Dat is de bibliotheekdienst die alle boeken recenseert en opneemt in de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken.

Deze tweede druk resulteerde in een 1ste plaats als meest aangekochte boek van 2013 door de Nederlandse bibliotheken!

Je boek verschijnt pas in de bibliotheek als het goedgekeurd is door het NBD/Biblion. Meestal verschijnt zo’n recensie een week of zes na het uitkomen van een boek. Daarna wordt er een bestelronde door de verschillende bibliotheken gedaan. Op die manier ligt een boek met een maand of twee, drie toch wel in de meeste vestigingen. Dit keer niet.

Die recensie liet maar op zich wachten. Uiteindelijk toch maar gevraagd wat daar de reden van was. Het boek was niet aangekomen, kreeg ik als antwoord. Dat kan gebeuren, al klonk het wat onwaarschijnlijk omdat de uitgekomen boeken met dozen tegelijk naar het NBD opgestuurd worden. Toch maar twee nieuwe exemplaren opgestuurd.
Dat resulteerde nu wel na een aantal weken tot een recensie. En wat voor één! Hieronder vind je de recensie. Je zult vast wel begrijpen dat ik daar ontzettend blij mee ben.

Kathleen is ogenschijnlijk gelukkig in het Brabantse land met haar man Jelle en haar zoontje Harm, een peuter nog. Toch draagt ze een geheim met zich mee: ze vertoont impulsief koopgedrag, waarmee ze zichzelf beloont of troost. Op een dag komt haar man achter haar openstaande schulden en hij pikt het niet, hij wil scheiden. Moet ze nu terug naar het ouderlijk huis met een kind op de arm, en waarom biedt echtgenoot Jelle haar eigenlijk geen kans zich te verbeteren? Toegankelijke familieroman waarin de inmiddels ervaren verhalenschrijfster er niet voor terugdeinst een schrijnend en snel groeiend maatschappelijk probleem, koopverslaving, bespreekbaar te maken. Zij doet dat met inlevingsvermogen voor zowel de ‘dader’ als de omgeving van die dader. Bovendien ziet zij ook nog kans dat in begrijpelijke taal te doen, en er een menselijk verhaal van te maken dat een welhaast ouderwetse warmte uitstraalt.

En nu dan een tweede druk van dit boek omdat de bibliotheken kennelijk ook zeer content waren met deze recensie. Dat resulteerde namelijk in een flinke bestelling zodat de voorraad meteen op was. Vandaar die tweede druk. Mijn dag kan niet meer stuk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!