Lokale Liefde

Lokale liefde

Lokale Liefde in Brabant is een initiatief van Karin Giphart in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven.
In 2014 verscheen het eerste boekje dat samengesteld werd met verhalen die naar aanleiding van de herinnering van taalcursisten (laaggeletterden) ontstonden. Karin Giphart was initiatiefnemer hiervoor. Utrecht had het debuut met Lokale Liefde.


In december benaderde Karin enkele Brabantse schrijvers, waaronder mijn persoontje. Of ik een verhaal kon maken van een herinnering van een cursist. Dat leek mij een leuke uitdaging. Verhalen verzinnen is wel aan mij besteed.


Vol goede moed ging ik aan de slag met het stukje van de cursist aan wie ik gekoppeld werd. Ik dacht er snel mee klaar te zijn. Dat was ook het geval, maar mijn eerste opzet bleek veel te moeilijk voor de doelgroep. Er moest nogal wat aan veranderd worden. Het verhaal op zich was prima, alleen het taalgebruik moest eenvoudiger, gemakkelijker leesbaar voor laaggeletterden. Niet zo eenvoudig voor mij. Op aanwijzingen van Karin paste ik de tekst aan. Uiteindelijk moest er een en ander worden geschrapt en vervangen door simpele bewoordingen omdat mijn oorspronkelijke verhaal veel te moeilijk was.

Je staat er niet bij stil, maar er zijn dus hopen mensen die problemen hebben met lezen en het begrijpen van wat ze lezen. Zelfs deze blog zou al veel te moeilijk zijn. Niet eenvoudig om daar een boek voor te schrijven tenzij je ervaring hebt met het schrijven van AVI verhalen voor kinderen.

Hoe dan ook, de bundel Lokale Liefde in Brabant is 6 maart 2017 gepresenteerd in Uden, en ik mocht erbij zijn als een van de medeschrijvers aan de bundel. Een informatieve avond waarop ik kennismaakte met mijn muze. Zij heeft veel aan de cursussen gehad en blijkt nu dezelfde boeken te lezen die ik jaren geleden al verslond.

De mooie tekeningen in het boek zijn gemaakt door illustrator Job van Gelder. Heel leuk dat het plaatje op de cover de illustratie bij mijn verhaal is!

Het boekje zal gebruik worden als lesmateriaal voor volwasseneducatie en als inspiratiebron.

Artikel in de krant

Informatie:
Stichting lezen en schrijven
Februari 2017
ISBN 978-90-78261-15-5

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!