Opnieuw beginnen

Opnieuw beginnen aan een ketting, een armband en soms ook van een verhaal

Soms begin je ergens heel erg enthousiast aan en na een poosje kom je er achter dat het toch niet is wat je voor ogen had. Of het nu gaat om een ketting, een armband of een verhaal, begin opnieuw. Verder worstelen eindigt er heel vaak mee dat je toch niet helemaal tevreden bent en dat het ergens in een laatje terechtkomt.


In het geval van kettingen of armbanden knip ik resoluut de draad door en haal het hele werk uit. Jammer van de tijd die ik erin heb gestoken en van de draad, maar als ik verder ga, blijf ik er ontevreden over. Net niet helemaal. Er ontbreekt iets aan. De kralen merken er niets van, die kun je weer gewoon opnieuw gebruiken. Tijdens het sorteren kom je wellicht weer op andere ideeën.
Zo gebeurt het vaak genoeg dat voordat ik een mooie armband of ketting helemaal af heb, dat ik al drie keer of nog vaker opnieuw ben begonnen. Steeds proberend om het ontwerp dat ik in mijn hoofd heb te maken. Verkeerde combinatie van kraaltjes, de gebruikte steek valt tegen. Of het valt niet zoals ik dat voor ogen had. Haal het werk uit en begin opnieuw. Zelfs als een sieraad klaar is en het is niet geworden zoals ik dat wilde, gaat de schaar erin. Beter nog een keer dan iets gemaakt hebben waar je niet achter staat.

Zo ook met een verhaal waaraan je bent begonnen. Soms heb je dat. Dan heb je een idee in je hoofd, maar de uitwerking blijkt anders te lopen. Leg het weg, misschien krijg je op een ander moment die heldere inval hoe het beter en anders kan. Die geschreven woorden hoef je niet net zoals die draad door te knippen en weg te gooien. Wie weet kun je er op een dag wel iets mee, dan zou het zonde zijn van al die woorden die je al op papier hebt gezet.
Begin opnieuw met een schoon document. Zet een ander verhaal op, maar zorg er eerst voor dat je hoofd leeg is, dat het oude idee eruit is.
Het gebeurt evengoed dat het verhaal toch blijft liggen in dat virtuele laatje en dat je er nooit meer iets mee doet. Jammer, maar als je er zelf niet tevreden over bent, verandert dat echt niet door verder te worstelen. Tenzij je natuurlijk opeens die geniale inval krijgt.

Niet getreurd over die verloren tijd, je leert ervan iets te beginnen, het uit te halen en opnieuw aan de slag te gaan.

Groetjes,
José

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!