Interview in de Roosendaalse Bode

Een leuk interview in de Roosendaalse bode van 4-7-2015 dat ik had met Mieke Spekman.

ROOSENDAAL – In de nieuwste roman van Vriens, ‘Gestolen Tijd’, komt de hoofdpersoon na de geboorte van haar tweede kindje in een postnatale depressie terecht. Haar hartsvriendin duwt haar in plaats van te steunen nog verder de put in. Hoe het verhaal verder gaat, kan iedereen die het boek koopt of leent van de bibliotheek, lezen.


Vriens schrijft al vanaf de lagere school verhalen. Ze had haar eigen uitgeverij ‘Boekenbent’ die ze van de hand deed omdat ze zelf niet meer tot schrijven kwam. Vanaf 2008 heeft zij zich volledig op haar passie, het schrijven, gestort. Ze schreef 28 romans die uitgegeven zijn bij uitgeverij Zomer& Keuning en uitgeverij Ellessy.

In de huiskamer van Vriens is het een gekwetter van jewelste. Het zijn geen kinderstemmen, maar twee opgewekte parkieten die vrolijk door de kamer vliegen. Ze zijn het dagelijkse gezelschap van de schrijfster die in haar huiskamer aan haar werktafel zit. Vriens is een snelschrijver. Zij produceert iedere twee maanden een roman. Ze vertelt: “Ik schrijf vier tot zes boeken per jaar. Ik begin ’s morgens met schrijven en mijn doel is om 3000 woorden per dag te schrijven. Je moet die discipline op kunnen brengen anders haal ik dat aantal boeken per jaar natuurlijk nooit. Ik heb niet de pretentie dat het literatuur is. De romantische fictie die ik schrijf hoort meer tot de lectuur. Maar het is voor veel lezers wel een opstapje tot het lezen van literatuur. Ik schrijf wat ik zelf ook zou willen lezen.

Actuele thema’s
De boeken van Vriens hebben actuele thema’s. Haar ideeën komen overal vandaan. Een krantenbericht kan een aanleiding tot een verhaal zijn maar ook een gesprek op straat dat ze opvangt. Het tv programma ‘Opgelicht’ van de Tros gaf haar stof voor haar boek ‘Verblind’. Vriens beschikt over veel fantasie. Ze zegt: “De hoofdpersonen in mijn boeken zijn altijd verzonnen. Ze komen voor mij tot leven omdat ik voor mezelf een uitgebreide levensloop maak. Ik beschrijf hun doen en denken in het verhaal. Daardoor komt het karakter van het personage naar boven. Mijn boeken hebben altijd een happy end en zijn boeken om bij te kunnen ontspannen.

Valentijngenootschap
Het romantische genre zoals liefdesromans, historische romans en familie en- streekromans wordt door een grote lezersgroep erg gewaardeerd, voornamelijk door vrouwen. In bibliotheken is 25% van de uitgeleende boeken romantische fictie. Dat zijn 20 miljoen boeken per jaar. Vorig jaar zijn de boeken van Vriens 117.000 maal uitgeleend in bibliotheken in Nederland en België.
In 2014 is het Valentijngenootschap opgericht. Vriens is penningmeester van het genootschap. Ze vertelt: “ We zijn een groep enthousiaste auteurs die de Nederlandstalig romantische fictie willen promoten, met een Valentijnprijs eraan verbonden die dit jaar naar Thea Zoeteman en Marjan van den Berg gingen. Van den Berg is bekend van de Sanne-serie uit Margriet. Door heel het land hebben we nu in bibliotheken boekenleggers verstopt in boeken van auteurs die bij het genootschap zijn aangesloten. Ik deed dat In Roosendaal. Als je een boekenlegger vindt, kun je een leuke prijs winnen.”
Informatie: www.valentijngenootschap.nl

BIJDRAGE MIEKE SPEKMAN

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!