Recensies Bloedmooi en moddervetBloedmooi en moddervet Jose Vriens
Recensie Bloemooi en moddervet op Bangersisters

In een wereld die overspoeld wordt met modebeelden, idealen en eisen waaraan je zou moeten voldoen - willen de bladen ons doen geloven - is het moeilijk stand te houden als je op een of andere manier afwijkt van dat ideaalbeeld.

Shelby is zo'n vrouw die niet aan die idealen voldoet. Ze is te lang en te dik, niet bepaald knap te noemen, en het lijkt haar maar niet te lukken om zelfs maar een ons af te vallen. Wat ze ook probeert, het lukt haar simpelweg niet. Door een vriendin komt ze in contact met Lisa Bos, een briljant scheikundige, die een geweldige vondst heeft gedaan; een afslankmiddel wat ook echt helpt om in korte tijd vele kilo's kwijt te raken. Op aandringen van haar vriendin en ook door toedoen van collega's die haar telkens weer op vernederende wijze op haar voluptueuze figuur wijzen, neemt ze contact op met Lisa.
Shelby verliest niet alleen gewicht, ook haar identiteit raakt ze kwijt, evenals haar baan en vrienden. Slechts één persoon wil haar helpen. Langzaam maar zeker dringt het tot haar door dat het niet om het uiterlijk gaat maar om wat er binnenin haar zit.

In Bloedmooi en moddervet lees je over Shelby, die niets anders zou willen dan slank en mooi zijn. Dat ze te dik is vindt ze zelf al vervelend, maar vooral haar collega Veronica laat geen moment onbenut om Shelby met haar neus op de feiten te drukken. Dan komt er een geniale oplossing wanneer de scheikundige Lisa Bos haar geheime formule LV20 aanbiedt. Lisa vertelt Shelby dat ze een proefpersoon is, maar vertelt daarbij maar de halve waarheid. Shelby is echter zo radeloos dat ze het middel met beide handen gretig aangrijpt.

Een wonder lijkt geschied want Shelby veranderd binnen een krappe twee weken in een prachtige vrouw. Niet alleen haar gewicht gaat rap omlaag, ook haar ogen worden beter, haar haren voller en zelfs haar tanden nemen een rechtere vorm aan. Ondanks de waarschuwing om de dosis niet te overschrijden neemt Shelby in haar enthousiasme - en onwetendheid - de laatste, dubbele dosis in. Het effect is onvoorstelbaar, helemaal wanneer het middel uiteindelijk uit begint te werken en Lisa Bos van de aardboden lijkt verdwenen. Shelby komt terecht in een wel heel bizar verhaal vol leugens en bedrog waar iedereen anders lijkt te zijn dan ze denk, of misschien toch niet? En waarom is de rat Fred zo belangrijk?

Eerder mocht ik al boeken van dezelfde schrijfster, José Vriens, recenseren. Dit waren familieromans met daarin verhalen die dicht bij de werkelijkheid stonden. Dat kan van Bloedmooi en moddervet niet gezegd worden, hoewel je het nooit weet natuurlijk. Het lage zelfbeeld van Shelby spreekt tot de verbeelding. Als dan ook collega's nog eens benadrukken dat je er echt niet uitziet kun je inderdaad wanhopig worden. Maar dan neemt het boek een verrassende wending en beland je in een waar thrillerverhaal wat je grijpt en moeilijk weer loslaat. Vanaf het moment dat Shelby het middeltje van Lisa Bos neemt weet je gewoon dat het ergens mis zal gaan, de vraag is alleen waar.
Wat ook meespeelt is dat Bloedmooi en moddervet begint met een proloog waarin een vrouw zelfmoord heeft gepleegd na veel ellende. Het hele boek hangt dit in je achterhoofd, in de laatste hoofdstukken zie je het bijna aankomen. Of toch niet, want ook daar neemt het verhaal weer een verrassende wending. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat Bloedmooi en moddervet een geweldig spannend boek is om te lezen.

Door Nancy Walburg voor Bangersisters

~~~~~~~~

Diverse reacties van lezers en recensenten

Het is al weer even geleden dat dit boek voor het eerst gepubliceerd werd, 9 jaar zelfs, op moment van schrijven. Omdat het een tweede kans krijgt op MijnChicklit, wil ik de lezers die nieuwsgierig zijn naar dit boek toch enkele reacties van lezers niet onthouden.

Tegenwoordig schrijf ik meer familie- en liefdesromans, vroeger kinderboeken en zelfs een thriller. Deze thriller ontstond uit een opdracht die ik moest maken voor de cursus die ik toen volgde: Korte verhalen en romans schrijven. Het boek kreeg de veelzeggende titel BLOEDMOOI EN MODDERVET.

Deze titel is op verschillende manieren uit te leggen. Waarom kun je niet bloedmooi zijn als je moddervet, of gewoon dik bent? De hoofdpersoon van het verhaal echter is dik, moddervet vindt ze zelf en ze is niet echt tevreden met zichzelf. Helemaal niet. Ze wil bloedmooi worden en om dat te kunnen bereiken heeft ze letterlijk alles over.

Februari 2008
Roos Boum : www.roosboum.nl

Voor me ligt de tweede druk van Bloedmooi en moddervet door José Vriens. Op de kaft van deze derde roman van de schrijfster een poserende mannequin op de catwalk. Ze heeft ruimvallende kleding aan. De mode? Of is ze dikker geweest? Het zou goed de hoofdpersoon uit het boek kunnen zijn: Shelby.

Shelby is, zoals zovele vrouwen in onze maatschappij, een jonge vrouw met eetproblemen. Het getreiter van collega’s versterkt haar toch al negatieve zelfbeeld. Wanneer een scheikundige haar als ‘guinea pig’ een nieuw afslankmiddel wil laten proberen, grijpt Shelby deze kans met beide handen aan. De hoofdpersoon kan de catwalk op want het middel werkt goed, té goed. Niet alleen haar overtollige kilo’s raakt ze kwijt, ook verliest ze letterlijk haar identiteit. En wat moet je dan als niemand je meer herkent? Tot overmaat van ramp raakt ze ook nog verwikkelt in de politieke spelletjes van de scheikundige, waardoor haar leven aan een zijden draadje hangt.

Bloedmooi en moddervet is een vlot geschreven boek.

[...] Tussen thriller, detective en fantasy inhangend leest het supersnel. De schrijfster is erin geslaagd ons een aantal malen op het verkeerde been te plaatsen.

Februari 2008 - recensie voor Nederland.nl : An Terlouw  - Bloedmooi en moddervet

Het boek bevat een aparte benadering van de tegenwoordige hype om wat aan de vetrollen te doen.
Echter met een totaal andere invalshoek als men zou vermoeden, nl. in een wereld die wordt overspoeld met modebeelden, idealen en eisen waaraan de perfecte omlijsting van de vrouw (o ja en ook de man) zou moeten voldoen is dit wel zo'n apart verhaal dat ik met haren die omhoog gingen staan, zoiets had van: zo kun je het ook proberen. De hoofdrolspeelster in het boek Shelby, is zo'n vrouw die niet aan het ideaalbeeld voldoet, ze is overal té, dik, lang en niet knap. Door een vriendin komt ze in contact met tja, en nu kan ik helemaal uit gaan leggen hoe en wat, het beste is om het boek te gaan bestellen want dat het een vóltreffer is dat is zo klaar als een suikerklontje.
Een absolute aanrader voor de komende maand.

Februari 2008- Safira

Bloedmooi en moddervet is een boek dat je in er keer wil uitlezen. De lezer wil gewoon weten hoe het afloopt. Sterk beschreven is het karakter van Shelby, haar worsteling met haar gewicht en al haar twijfels. Rondweg gruwelijk, maar daardoor juist uiterst spannend, is haar laatste metamorfose en de situatie waarin ze, een klein beetje naïef, in verzeild raakt. Met wat inbeeldingsvermogen voel je bijna wat zij voelt. Het einde is verrassend, maar dat ga ik niet verklappen.

Februari 2008 - Marria

Het thema, slank zijn, is een altijd actueel thema. De onzekerheid van Shelby vanwege haar uiterlijk is heel herkenbaar en goed beschreven. Het boek is met veel vaart geschreven en nodigt uit tot doorlezen, van de eerste tot de laatste bladzijde. Op het laatst werd ik verrast door het optreden van Victor, zeker gezien zijn eerste optreden.
Mooi, die zinspeling op het einde naar het veranderende uiterlijk. Goed verhaal Jose, ik heb het met heel veel plezier gelezen!

2005 - Recensie door Stephanie de Geus

In een wereld van overgewicht, vetrollen, afvallen en dieetpillen komt Jose Vriens met iets totaal anders. In Bloedmooi en moddervet komt ze met een totaal ander en onverwachte manier van afvallen. Deze gedachten in je achterhoofd dat met de hedendaagse technologie steeds meer kan, zorgt ervoor dat deze roman bijna griezelig geloofwaardig is. Het zit hoofdpersoon Shelby niet mee. Ze is te dik, te lang, heeft een bril en scheve tanden. Ze heeft allemaal verschillende afvalmiddeltjes geprobeerd, maar niets helpt. Op haar werk krijgt ze hatelijke opmerkingen over haar figuur van haar veel te dunne collega's. Door haar (enige) vriendin komt ze in contact met Lisa Bos, een scheikundige die het middel voor afvallen heeft gevonden. Aangemoedigd door haar vriendin en de hatelijke opmerkingen van haar collega's neemt ze contact op met Lisa. En inderdaad, de kilo's vliegen eraf. In een recordtempo verliest ze gewicht, maar dat is niet het enige wat ze verliest. Samen met haar kilo's verliest ze ook haar identiteit, haar baan en haar vrienden. Er blijft slechts een persoon over die haar gelooft en wil helpen. Langzaam komt Shelby er achter dat een mooi uiterlijk niet alles is en het eigenlijk het innerlijk is dat telt. Bloedmooi en moddervet grijpt je vanaf de eerste pagina. Het is een echte pageturner. Jose brengt het verhaal heel realistisch en zegt niets te veel. Het verhaal is heel beeldend geschreven. Omdat ze niet meteen alles verklapt, blijf je als lezer doorlezen om er achter te komen wat er nu werkelijk aan de hand is. Een van de krachtigste dingen van het boek kan ik helaas niet verklappen, dat is namelijk het einde. Want als je het boek dichtklapt, staan je nekharen recht overeind...

2005 - Recensie door: S. Peters

Shelby is te dik en dat merkt ze. Ze wordt gepest op haar werk, iedereen kijkt haar na en dat wil ze veranderen. Het lukt haar echter niet om af te vallen, elk dieet lijkt te floppen. Dan komt ze Lisa tegen, die een wondermiddel op de markt heeft gebracht. Je kunt er kilo's mee kwijtraken. En dat werkt, alleen weet Shelby niet dat ze eigenlijk een proefpersoon is en dat het helemaal niet zeker is of het middel überhaupt wel werkt. 'Bloedmooi en moddervet' van Jose Vriens is een leuk boek, dat erg realistisch overkomt. De situaties zijn erg goed neergezet en het is een echte pageturner. Jose Vriens heeft zich echt in de huid van Shelby geplaatst en dat heeft ze erg goed gedaan. Als lezer voel je de pijn die Shelby heeft. De belangrijkste les uit dit boek is dat niet alles om het uiterlijk draait.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Opnieuw

Hoe kun je!